Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucătarii din Israel gătesc pentru victimele războiului. Pregătesc zilnic 1.500 de pachete

În Israel, zeci de bucătari profesioniști s-au oferit voluntari pentru a găti și livra mâncare celor care au avut de suferit în atacurile din 7 octombrie ale grupării teroriste Hamas. Sunt familii strămutate din casele lor de lângă Fâșia Gaza în Tel Aviv, oameni îndoliați, dar și rude ale ostaticilor. 

Pe timp de pace, David Kichka, cetățean franco-israelian, conduce Asociația israeliană pentru cultură gastronomică. De la atacurile Hamas din 7 octombrie, el coordonează activitatea a sute de voluntari care vin zilnic să dea o mână de ajutor la această școală de bucătari de lângă Tel Aviv, transformată în centru umanitar.

David Kichka, Președintele Asociației israeliene pentru cultură gastronomică: ”Încercăm să asigurăm mâncarea pentru rudele ostaticilor și pentru cei suferinzi, dar și pentru familiile care au fost nevoite să plece din sudul și nordul țării. După cum știm, acum avem probleme la ambele granițe.”

Aproximativ 1.500 de pachete sunt preparate aici și livrate zilnic. Multe legume provin de la ferme din zone compromise, din apropierea Fâșiei Gaza.

David Kichka, Președintele Asociației israeliene pentru cultură gastronomică: ”Cumpărăm alimentele de la fermieri care au pierdut totul și le oferim refugiaților de aici mâncare sănătoasă și nutritivă.”

Sunt în jur de 50 de bucătari profesioniști care se întâlnească și gătesc în centrul umanitar în fiecare zi.

David Shushan, bucătar: ”Prin activitatea asta, reușim și să ne ținem mintea ocupată și să nu o luăm razna, dată fiind situația curentă. Facem tot ce putem să-i ajutăm pe cei care au nevoie de noi în aceste momente.”

David livrează mâncare unei familii strămutate dintr-un orășel aflat în apropiere de Gaza. Membri ai familiei, cât și prieteni ai copiilor, au fost uciși de teroriștii Hamas. Acum, au primit gratuit un apartament în Tel Aviv, dar trauma a fost atât de puternică încât le este frică să mai iasă din casă.

Hadas Levy: ”Nu ieșim din casă. Nu ne putem gândi la nimic altceva. Avem impresia că toți oamenii pe care îi vedem vor să ne împuște. Nu putem opri aceste gânduri.”

Alma Levy: ”Nu putem dormi noaptea. Visez teroriștii care intră în casă și mă împușcă. În vis. Mă trezesc plângând. Iar când îi povestesc mamei, începe și ea să plângă.”

Hadas Levy: ”Ne-am părăsit casa, cine știe cât timp va dura până ne putem întoarce. Vă rog, să ne spună cineva că s-a terminat. Nu putem trece din nou prin asta. Nu din nou!”

În atacurile Hamas din 7 octombrie au fost omorâți peste o mie patru sute de israelieni, iar câteva sute de oameni, inclusiv cetățeni străini, au fost luați ostatici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE