Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BTS x ARMY - Povestea artiștilor, spusă prin manga, webtoons și albume

Trupa de kpop BTS continuă să ne surprindă, chiar dacă cei șapte membri au plecat în armată. Acum tinerii vor aparea în manga,  dar sunt mult mai multe proiecte în care au participat, despre care ne-a povestit Oana Stoica.

BTS trece printr-o pauză muzicală, pentru că băieții sunt înrolați în armata sud coreeană, dar asta nu înseamnă că au uitat de fanii lor. Acum o nouă manga va spune povestea ascensiunii către faimă a trupei, intitulată simplu FAME: BTS. Și o va spune prin 22 de pagini de ilustrații, disponibile atât în format digital, cât și fizic, anunță Forbes. Înainte de orice să ne lămurim ce înseamnă mai exact manga.

Manga: benzi desenate japoneze

Oana Stoica, BTS ARMY: Manga este termenul japonez folosit pentru comicbook, adică pentru benzile desenate. Gândește-te la banda desenată Spider-Man de exemplu - toată lumea o știe. Manga este o bandă desenată care se face în Japonia și se face după un alt stil. Se combină cumva stilurile din străinătate, dar se vede clar și stilul japonez și simbolistica japoneză acolo. În general manga este o poveste spusă în mod ilustrat și prin scris, iar manga de obicei vine pe format alb - negru. Unele pagini sunt colorate. Există și manga care într-adevăr este toată colorată, dar sunt și cele care au doar copertele colorate sau doar unele pagini în interior.

Iar manga se transformă uneori în anime, adică ceea ce noi cunoaștem drept desene animate. Fără să știm, mulți dintre noi am crescut cu anime la televizor. Atenție însă: animeul nu urmează întodeauna povestea din manga.  

Oana: Cred că dintre cele mai cunoscute manga, unele cu care chiar putem să spunem că am crescut sunt Naruto, Regele Șaman.
Narutu a fost făcut în anime. Are mai multe serii de manga: este Naruto, Naruto Shippuden, Boruto care continuă povestea lui Naruto cumva, dar este vorba despre fiul lui. Ideea este că animeul este varianta de desen animat făcută după manga, care poate să respecte manga în totalitate sau nu.

BTS Fame nu este o colaborare oficială

Revenind la kpop. Noua manga despre BTS a fost creată de Tidalwave Productions. Tot în seria Fame au apărut și Beyonce, Lady Gaga și Taylor Swift, printre mulți alți artiști.

Foarte important de precizat, ne spune Oana, este că aceasta nu este o colaborare oficială.

Oana: Trebuie să specific faptul că BTS Fame nu este o manga care să fie făcută de ei, să fie făcută de compania lor. Ei au mai avut (n.red astfel de colaborări), într-adevăr, însă în Coreea se numesc webtoon. Ei au pregătit niște materiale pentru aceste webtoon-uri, adică s-a pornit așa de la ideea: ok, avem nevoie de o bandă desenată care să fie făcută pentru smartphone ca să poți s-o citești de pe telefon, să-ți fie simplu s-o derulezi. Și asta este un webtoon, iar în general webtoon-urile vin cu paginile complet colorate, toate.

Webtoonul BTS 7FATES: CHAKHO a fost lansat pentru prima oara în ianuarie 2022 si acum se află deja la cel de-al doilea sezon – și nu este de mirare, pentru că benzile desenate în format digital au fost un hit instant. În doar două zile de la lansare au strâns 15 milioane de viualizări.

Cel mai interesant lucru este faptul că personajele nu au numele membrilor BTS, dar fanii știu foarte bine ce personaj îi corespunde fiecăruia. Iar poveștile sunt fictive.  

Oana: Sunt fictive. Adică în webtoon-ul acesta ei nici măcar nu apar cu numele lor. Noi știm care sunt personajele, care dintre ei sunt după numele de acolo, dar este o o poveste fantastică care include chiar și anumite creaturi și ființe supranaturale. Deci nu, nu se respectă (n.red. realitatea). La fel și în celălalt webtoon al lor, în Save Me. Aici este o deja o poveste un pic mai lungă, pentru că e foarte interesant cum pot să îmbrace ei o poveste care poate să fie complicată. Îmi place să zic că BTS sunt chiar storytelles, pentru că de pe la începuturi există această poveste mare a lor care se numește The Most Beautiful Moments in Life - aufost și album pe chestia asta cu acest titlu. Ideea este că e o poveste amplă, creată din mult mai multe bucăți.

Îți obții informația din clipurile lor muzicale, din anumite piese din webtoon-uri, din notițe pe care le oferă în albumele fizice, dintr-un film chiar. Adică este o poveste spusă pe mult mai multe platforme.

Alumele fizice BTS vin cu tot felul de surprize: scrisori, poze și notițe

Și ce albume fizice au! De multe ori ele pot conține scrisori personalizate de la artiști și toate vin cu fotografii. Spre deosebire de cultura vestică, în țările asiatice – în special în Coreea de Sud – albumele conțin tot felul de surprize: care fac fanii să se simtă mai apropiați de idolii lor.

Oana: E clar că nu mai cumperi albumul doar pentru a avea CD-uri. Marea majoritate a celor care cumpără albumele de multe ori nici nu ascultă CD-urile. Eu, recunosc, o mai fac, mai ales dacă conduc. Dar în acest moment mai ales artiștii sud-coreeni fac chestia asta. În momentul în care ți se vinde un album, nu ți se vinde doar un CD și atât. Ți se vinde un photobook, primești photocards, primești stickere, poți să primești tot felul de alte ornamente. Poți să primești chiar scrisori. Nu mai cumperi un CD și atât, cumperi deja o experiență, cumperi o poveste. De exemplu în albumele BTS, în unele dintre ele, cele care aveau legătură cu acea poveste de care ți-am spus (.red. The Most Beautiful Moments in Life) apăreau aceste notițe. Ele sunt în coreeană. Nu știu să-ți spun foarte multe despre ele, pentru că încă nu le-am tradus.

Din acest motiv, albumele fizice sunt atât de căutate: pentru că aduc o notă personală. Oana, la fel ca multi alti ARMY este de părere că doar BTS își poate spune corect povestea, de aceea când am întrebat-o despre valul de informații din online, ea mi-a spus că preferă doar informațiile oficiale – așa cum sunt cărțile și albumele.

Oana: Cred că este foarte complicat să spui povestea dacă nu ești direct implicat. Până la urmă, ei știu cel mai bine ce s-a întâmplat de fapt. Tocmai de aceea, personal, încerc să mă uit mai mult la materialele care vin oficial din partea lor. Tocmai de aceea am cumpărat cartea Beyond The Story care este făcută de ei. Este ca un fel de carte-interviu, ni se povestesc toate perioadele lor din timp și cum au început, cum au debutat, cum au avut primul album, al doilea al treilea.

Chiar dacă cei șapte membri sunt plecați în armată, povestea lor încă se scrie – iar ARMY sunt convinsi că ei vor reveni cât mai curând pe scenă.

Oana: Momentan nu au concerte. Dar gândește-te că noi, fanii, deja ne pregătim pentru concertul din 2025, care încă nu este anunțat. Noi sperăm că în momentul în care vor reveni vor face un concert. Suntem aproape siguri de chestia asta, pentru că chiar ei au spus-o că le este foarte dor de scenă și vor să ne vadă și vor să cânte. Deci noi deja ne pregătim pentru el, strângem bani.

Aș vrea să merg (n.red la un concert). Este dorința mea.

BTS continuă, așadar, să își surprindă plăcut fanii chiar și de la depărtare - pentru a face despărțirea temporară ceva mai suportabilă.

Locație filmare: Sediul kpop.ro București

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE