Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Explozie la un magazin din Botoșani. Care este starea celor 15 răniți

O comisie formată din specialişti ai Inspecţiei Muncii anchetează accidentul de muncă colectiv produs vineri, la magazinul de materiale de construcții din Botoşani, potrivit Agerpres. O explozie urmată de incendiu s-a produs vineri dimineață, în magazinul de la intrarea în Botoșani, dinspre Suceava. 12 echipaje ISU au intervenit cu patru autospeciale de stingere, trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe. Potrivit site-ului Monitorul de Botoșani, pentru unul dintre răniți a fost solicitat un elicopter.

  • 15 oameni au fost răniți, trei dintre ei se află în stare gravă, 8 au fost externați
  • Alte 110 persoane au ieșit singure din magazin.
  • Două elicoptere SMURD au fost trimsie din Galați și Iași pentru transferul victimelor.
  • Una dintre ele, aflată în stare critrică, a fost deja preluată. Un elicopter Black Hawk și un avion SMURD sunt pregătite să plece din București în caz de nevoie.
  • Pompierii caută în acest moment printre dărămături și alte persoane care ar fi putut fi susprinse de suflul exploziei.
  • Planul Roșu de intervenție a fost dezactivat.
  • Centrul comercial Dedeman din Botoşani, unde s-a produs explozia de vineri în care au fost rănite 13 persoane, deţine autorizaţie de securitate la incendiu.
09/06/2024 , 10:24

Care este starea pacienților după explozie

- Cei 3 pacienți de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași: - doi pacienți internați la unitatea de arși au fost detubați (unul este stabil, cu prognostic favorabil, al doilea încă instabil). Cel de-al treilea pacient internat la ATI este stabil, evoluție favorabilă.

- Cei 2 pacienti internati la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) sunt în  continuare intubați, iar starea lor rămâne gravă, având în vedere că sunt afectate căile respiratorii.

- Cei 2 pacienți de la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani au stare generală bună, iar evoluția este favorabilă.

Pacienți externați: 8, din Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani.

08/06/2024 , 13:29

O comisie a Inspecţiei Muncii anchetează accidentul produs la magazin

O comisie formată din specialişti ai Inspecţiei Muncii anchetează accidentul de muncă colectiv produs, vineri, la magazinul din Botoşani, a declarat şeful Serviciului Inspecţia Muncii Bucureşti, Alexandru Iosif Cîmpean. Potrivit acestuia, membrii comisiei urmează să discute atât cu angajaţii răniţi, cât şi cu ceilalţi angajaţi ai magazinului de bricolaj, pentru a stabili cauzele producerii accidentului.

Deflagraţia s-a produs în timpul unor lucrări la instalaţia de gaze a magazinului, pe care le efectua o firmă autorizată.

08/06/2024 , 12:00

Situația pacienților după explozia de la un centru comercial din Botoșani

Numărul total de victime identificate: 15

Pacienți internați:

- 3 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași: doi dintre ei sunt intubați, unul cu stare generală staționară și unul cu stare generală gravă, instabil. Pacientul internat în ATI evoluție favorabilă.

- 2 la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca). Pacienții sunt intubați, iar starea acestora rămâne gravă, având în vedere că sunt afectate căile respiratorii.

- 2 la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani (la cerere). Pacienții au stare generala bună, iar evoluția este favorabilă.

Pacienți externați: 8, din Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani.

07/06/2024 , 14:14

15 persoane sunt rănite

Potrivit ultimelor informații sunt 15 persoane rănite care au ajuns la spital. Vorbim despre 6 angajați, dintre care trei sunt în stare gravă și au fost transferați. Restul victimelor sunt clienți ai magazinului.

07/06/2024 , 13:47

Centrul comercial deţine autorizaţie de securitate la incendiu

Centrul comercial Dedeman din Botoşani, unde s-a produs explozia de vineri în care au fost rănite 13 persoane, deţine autorizaţie de securitate la incendiu, precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

"Centrul comercial deţine autorizaţie de securitate la incendiu", susţin oficialii IGSU.

Zece bărbaţi şi trei femei au fost răniţi în explozia produsă vineri la magazinul Dedeman din Botoşani, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Potrivit acestora, victimele au vârstele cuprinse între 32 şi 63 de ani.

"Este vorba de 13 victime, 12 salvate de echipajele de pompieri, una s-a prezentat singură în UPU SMURD. Dintre acestea, 10 bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 32 şi 63. Un bărbat a fost intubat, ventilat mecanic, a fost preluat de elicopterul SMURD şi transportat la un spital de arşi din ţară. Celelalte victime prezintă arsuri şi traumatisme", a informat ISU.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că patru dintre pacienţii răniţi în explozie se află în stare gravă, doi fiind intubaţi.

"Pacienţii prezintă arsuri de diferite grade într-o proporţie de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului", a precizat MS.

Potrivit aceleiaşi surse, doi dintre pacienţii aflaţi în stare gravă vor fi transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" din Iaşi şi doi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), pe cale aeriană, transportul fiind asigurat de DSU.

07/06/2024 , 13:28

Dedeman Botoșani: Ne preocupăm să sprijinim recuperarea victimelor

Dedeman Botoșani a oferit un punct de vedere pe marginea accidentului.

„Astăzi, 7 iunie 2024, în jurul orei 10:30, în incinta magazinului Dedeman Botoșani, a avut loc o explozie urmată de un incendiu. În urma acestui incident regretabil, au rezultat persoane rănite, care au fost imediat transportate la spital. Restul persoanelor prezente în magazin în acel moment, clienți și angajați, au fost evacuați în siguranță, iar intervenția rapidă a echipelor de intervenție a permis stingerea incendiului într-un interval scurt de timp.

Menționăm că, în momentul exploziei, o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului. Autoritățile investighează circumstanțele în care aceste lucrări ar putea fi asociate cu producerea exploziei.

De asemenea, subliniem faptul că magazinul Dedeman Botoșani respecta toate normele de siguranță, având toate autorizațiile și avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Funcționarea corectă a instalațiilor de protecție la incendiu a contribuit la limitarea proporțiilor acestui incident.

Prioritatea noastră este să asigurăm că toți cei afectați de acest incident primesc îngrijirea și suportul necesar. Colaborăm strâns cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a investiga și stabili cauzele exacte ale exploziei și vom reveni cu informații oficiale în momentul în care toate anchetele vor fi finalizate.

Le mulțumim echipelor de intervenție pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. Eforturile lor rapide au permis gestionarea eficientă a situației și transportarea imediată a persoanelor afectate la spital.

Ne preocupăm să sprijinim recuperarea victimelor și vom pune la dispoziție toate resursele necesare în acest scop”, potrivit Dedeman Botoșani.

07/06/2024 , 12:58

Reporter la Monitorul de Botoșani: ”Scenele au fost de-a dreptul șocante”

Tudor Chiriac, reporter la Monitorul de Botoșani, a precizat pentru Euronews România că scenele au fost extrem de șocante. Martorii incidentului povesteau că aproximativ jumătate dintre angajații surprinși de explozie au sărit de la etajul 1 direct în parcarea magazinului, speriați și dornici să se evacueze.

”Acțiunile de căutare sunt în desfășurare. Au ajuns echipaje de salvatori atât de la ambulanță, cât și de la ISU de acasă. Incendiul a fost lichidat instant, pentru că nu au fost flăcări. Explozia a fost urmată pentru câteva secunde de o flacără puternică.

Scenele au fost de-a dreptul șocante, oamenii martori la incident povesteau că o partte dintre angajații surprinși de explozie, practic au sări de la etajul 1 direct în parcarea magazinului, sperați, din dorința de a se evacua.

În momentul de față, deja au aterizat două elicoptere SMURD în municipiul Botoșani, în două locații diferite. Au preluat două vitime cu arsuri de căi aeriene și arsuri la nivelul mâinilor și se evaluează alte două persoane care este posibil să fie dirijate către diferite centre de arși”, a declarat acesta.

07/06/2024 , 11:48

Purtător de cuvânt ISU Botoșani: Se intervine în continuare pentru căutarea eventualelor persoane care ar fi putut fi prinse în interiorul magazinului

Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani, a făcut câteva precizări la Euronews România.

„Sunt 12 victime, dintre care una este intubată și urmează să fie transportată la un spital din țară. Se așteaptă în acest moment elicopterul SMURD. În acest moment incendiul este lichidat. Se intervine în continuare pentru căutarea eventualelor persoane care ar fi putut fi prinse în interiorul magazinului. Acest magazin este autorizat din punct de vedere al securității la incendiu. A fost activat planul roșu de intervenție încă de la primul apel. Au plecat în primă fază 14 echipaje, atât de la ISU, cât și de la Serviciul de Ambulanță. În acest moment sunt 16 echipaje”, a spus Dorina Lupu.

07/06/2024 , 11:45

Raed Arafat: Avem un avion şi un elicopter pregătite în cazul în care este nevoie să fie trimise de la Bucureşti

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat pentru Euronews România, că un avion şi un elicopter sunt pregătite în cazul în care este nevoie să fie trimise de la Bucureşti.

”Până în acest moment 12 persoane au fost rănite, dintre care una a trebuit să fie intubată și pusă sub inducție anestetică, adică în comă indusă. Sunt toate ambulanțele SMURD la fața locului, este trimis elicopterul de la Iași și de la Galați și sunt pregătite la București, la nevoie, un avion și un elicopter BlackHawk. La acest moment, intervenția pompierilor continuă în căutarea celor care mai pot să fie în clădire și incendiul este sub control. Nu sunt probleme cu incendiul, dar continuă căutările în cazul în care mai sunt persoane rănite”, a declarat Raed Arafat. 

Despre starea persoanelor rănite Raed Arafat a menționat că persoanele evacuate sunt în stare bună, iar cele transportate la spital se află sub supraveghere medicală. 

”Până acum avem informații că sunt traumatisme și arsuri de gradul I și II. Informații exacte pe fiecare victimă nu avem la acest moment, o să vină pe parcurs, și informațiile pe care le dau sunt în dinamică, deci ele se schimbă pe parcurs. Au fost evacuate peste 100 de persoane care au fost evacuate și sunt în stare bună. Au fost și clienți și angajați”, a mai spus șeful DSU. 

Referitor la valabilitatea avizelor ISU de securitate la incendiu și autorizațiile pe care le avea sau nu magazinul de bricolaj, șeful DSU, Raed Arafat, nu a putut da mai multe detalii, menționând că principala preocupare a autorităților este salvarea cât mai rapidă a tuturor victimelor.

07/06/2024 , 11:20

12 victime au fost transportate la spital

Potrivit ultimelor informații 12 victime au fost transportate la spital, dintre care o persoană în stare gravă, fiind intubată. Celelalte victime sunt conștiente, având au arsuri și diferite traumatisme.

De asemenea, a fost alertat elicopterul SMURD de la Iași, având în vedere amploarea situației de urgență. Incendiul este lichidat în acest moment, dar misiunea este în desfășurare.

VEZI GALERIA
4 imagini

Primarul orașului Botoșani: Explozia, pornită de la instalația de gaze


Primarul orașului Botoșani, Cosmin Andrei, spune că pericolul unei alte explozii a fost îndepărtat. În zona respectivă, una de birouri, nu au mai fost afectate clădiri.

Cât despre cauză - din primele informații ar fi vorba de o defecțiune a instalației de gaze.

„Acest magazin nu este pe raza municipiului Botoșani, este în comuna Curtești, iar locul în care s-a produs deflagrația nu este înconjurat de alte magazine sau de alte case. Pericolul a fost îndepărtat. Se acționează și în acest moment, iar victimele au fost transportate la spital, toate cele zece persoane care au fost evaluate cu arsuri de gradul 1 și 2.

Această explozie s-a produs într-o zonă de birouri și au fost afectați doar angajații acestui magazin de bricolaj. Nu au fost afectați mai mulți clienți. Una dintre persoane se află într-o stare mai gravă. Motivul este legat, din ce înțeleg, de o defecțiune la instalația de alimentare cu gaze naturale din interiorul acestui magazin”, a spus primarul Cosmin Andrei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE