Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boris, câinele erou din Odorheiu Secuiesc, a ajuns primul la băiatul prins sub dărâmături. ”Era la mai mult de un metru sub pământ”

Boris e un ciobănesc german, are aproape doi ani și nu atât de multă experiență, nefiind specializat în căutarea în dărâmături. Chiar și așa, a fost cel care a reușit să identifice locul unde era băiatul de 17 ani, peste care căzuse o parte din clădirea internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc.

Boris a fost, astfel, la prima lui misiune mai serioasă. Cățelul a fost cel care le-a indicat salvatorilor unde anume să caute, astfel că timpul de intervenție a fost mult îmbunătățit.

Zsolt Benko, salvator montan și instructor de câini: „Când am ajuns la fața locului, i-am dat drumul câinelui... A pornit și a început să scotocească locul, în două locuri ne-a indicat unde ar putea fi ceva, în cele două locuri a staționat mai mult, s-a învârtit mai mult. Am fost anunțați că în partea dreaptă erau fetele, care fuseseră scoase mai înainte, iar la cel de-al doilea loc indicat am zis Hai să încercăm aici, să începem să căutăm. Pe urmă, acolo a fost găsit băiatul, cam după două ore, că era foarte adânc... Era chiar sub, sub, sub... Era un etaj peste el”.

„Trebuie să înțelegem că folosirea câinilor de căutare-salvare scurtează foarte, foarte mult timpul. Pe un hectar de teren, unde un grup de oameni scotocește trei-patru ore, un câine instruit semnalizează în 10 minute dacă există om pe terenul respectiv sau nu”, a mai adăugat acesta. „Aici am avut o suprafață foarte mare cu dărâmături. El ne-a indicat două locuri: într-unul dintre ele era băiatul”.

Cățelul este descris ca fiind foarte jucăuș, iar pentru mingea lui ar face orice, cum spune Zsolt Benko.

Zsolt Benko, Salvamont Harghita: „E foarte ușor de lucrat cu el, nu e deloc agresiv și e chiar foarte deschis, sperăm să avem rezultate foarte bune în continuare cu el”.

Salvatorii mobilizați să-i ajute pe copii spun că exista pericolul ca tavanul să pice peste ei toți, așa că ajutorul patrupedului a fost de neprețuit.

Șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Harghita susține, însă, că elevul de 17 ani nu a dat niciun semn de viață, pe parcursul căutărilor, contrar primelor informații făcute publice.

Fekete Ors, șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Harghita: „Era foarte mult moloz, foarte mult material dărâmat. Era un pericol foarte mare, acoperișul stătea să cadă peste salvatori. A fost o intervenție extrem de grea, extrem de periculoasă. /// (n.r. Băiatul) nu a comunicat deloc. Colegii mei și colegii de la pompieri l-au strigat, dar, din păcate, nu a răspuns... Era la mai mult de un metru sub pământ, deci nu avea cum să comunice”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE