Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Booker Prize 2023: Irlandezul Paul Lynch câștigă marele premiu cu romanul ”Cântecul profetului”

Scriitorul irlandez Paul Lynch este câștigătorul prestigiosului premiu pentru literatură Booker Prize 2023.

Distincția i-a fost acordată pentru romanul ”Cântecul profetului”, o distopie care vorbește despre instaurarea totalitarismului în Irlanda.

Romanul spune povestea unei familii din Dublin care asistă la dispariția democrației și crearea unei noi lumi totalitare.

Paul Lynch spune că s-a inspirat din războiul din Siria și criza refugiaților. Întrebat ce părere are despre protestele violente de săptămâna trecută față de imigranți, scriitorul a declarat că a fost șocat de manifestațiile din Dublin și că acestea ar putea fi privite ca un avertisment.

Prima declarație a scriitorului

"Nu a fost o carte ușor de scris. Partea rațională din mine credea că îmi condamn cariera scriind acest roman, deși trebuia să scriu cartea oricum. Nu avem de ales în astfel de chestiuni", a declarat Lynch după ce i s-a înmânat trofeul Booker.

Lynch a numit "Cântecul profetului", al cincilea său roman, o încercare de "empatie radicală" care încearcă să îi scufunde pe cititori în experiența de a trăi într-o societate în colaps.

Ceilalți finaliști au fost scriitorul irlandez Paul Murray, "The Bee Sting"; romancierul american Paul Harding, "This Other Eden"; scriitoarea canadiană Sarah Bernstein, "Study for Obedience"; scriitorul american Jonathan Escoffery, "If I Survive You"; și scriitoarea britanică Chetna Maroo, "Western Lane".

Booker Prize este una dintre cele mai prestigioase distincții pentru literatură, iar valoarea premiului se ridică la 50.000 de lire sterline.

Scriitorul, în vârstă de 46 de ani, spune că va folosi banii pentru a-și achita creditul ipotecar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE