Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avocatul Simonei Halep, după decizia TAS: Este o victorie a bunului simț împotriva unui întreg sistem care nu are ca obiectiv aflarea adevărului

Simona Halep poate reveni în orice moment pe teren. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Laussane i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni. Decizia TAS este definitivă și se aplică retroactiv, ceea ce înseamnă că suspendarea Simonei a expirat deja pe 6 iulie 2023.

Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep a spus la Euronews România că vorbim despre o victorie a „adevărului și a bunului simț împotriva unui întreg sistem care nu are ca obiectiv aflarea adevărului în mod necesar”.

„Este o victorie, dar aș spune că este o victorie a adevărului și a bunului simț împotriva unui întreg sistem care nu are ca obiectiv aflarea adevărului în mod necesar. Cred că s-a făcut dreptate în final. E o surpriză pentru mulți, dar pentru noi nu pentru că am crezut încă de la început în Simona. Știam că nu e decât un simplu caz de contaminare. Cu toate acestea considerăm că este o victorie în raport de modalitatea în care au fost tratate lucrurile”, a spus Bogdan Stoica.

Bogdan Stoica a spus că a vorbit cu Simona Halep și aceasta se simte ușurată.

„E o ușurare, în primul rând. E un lucru extrem de dificil să te acuze cineva de doping, să te acuze cineva de practici incorecte în sport, în condițiile în care Simona a fost toată cariera ei sportivă un atlet exemplar, un atlet care nu s-a gândit niciodată să trișeze. În aceste condiții, această decizie a TAS este realmente extraordinară căci ridică o mare povară de pe umerii Simonei”, a spus Bogdan Stoica.

Întrebat de ce a fost ținută Simona Halep 8 luni pe tușă, avocatul a spus că este vorba despre o serie de proceduri care trebuiau urmate.

„Vorbim în primul rând de procedurile care trebuie urmate în fața autorităților care judecă asemenea cazuri. În al doilea rând, e vorba de o atitudine de neînțeles a celor de la ITIA care în loc să caute adevărul, să încerce să găsească varianta cea mai scurtă către o decizie finală, au ales varianta cea mai lungă.

Simona și-a asumat încă din primul moment testele pozitive, iar în decembrie 2022, când am reușit prin experții noștri să identificăm sursa acestei contaminări, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mergem la ITIA și să le propunem să facă testele alături de experții noștri. Le-am propus să testeze împreună suplimentul în forma sa sigilată din același lot, să își ia confortul necesar și apoi să discutăm direct despre sancțiunea care urma să fie aplicată. Potrivit regulamentului, nu contează modalitatea în care substanța respectivă a ajuns în sistemul atletului, ceea ce contează e că a ajuns acolo. Deci simplul fapt că ești pozitiv, chiar dacă nu ai nici o vină, te supune automat unei sancțiuni”, a spus Bogdan Stoica.

Despăgubirile cerute de Halep

În ceea ce privește eventualele despăgubiri cerute împotriva lui Mouratoglou, avocatul nu a putut confirma lucrul acesta, dar a spus că există litigii cu compania canadiană și că Simona Halep cere despăgubiri de 10 milioane de euro

„Nu putem să spunem asta în acest moment. Cel mai important lucru care trebuia să se întâmple, s-a îmtâmplat. S-a restabilit adevărul. Vom analiza toate opțiunile în perioada următoare. Simona se află în situația unui condamnat pe nedrept care a pierdut aproape tot. A pierdut punctele pe care le avea, a pierdut respectul unei societăți și acest lucru va rămâne în CV-ul ei. A pierdut o mulțime de lucruri.

Litigiul împotriva companiei canadiene va continua. E un fapt, avem testele pozitive ale acelor suplimente. Este vorba de multiple recipiente din același lot”.

Întrebat dacă despăgubirea pe care o cere este de 10 milioane de euro, Bogdan Stoica a confirmat: „Da, e adevărat, așa este”.

Avocatul a mai spus că dorința intimă a Simonei este să se creeze un precedent cu acest caz.

„Speranța intimă a Simonei este ca acest caz să creeze un precedent suficient de puternic încât să genereze niște modificări structurale la nivelul ITIA. Nu avem o garanție că acest lucru se va întâmpla”.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE