Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden vrea ca Marele Canion să devină monument național. Exploatarea uraniului ar urma să fie oprită

Președintele american Joe Biden urmează să acorde Marelui Canion statutul de monument național cu ocazia vizitei pe care o va efectua marți în statul Arizona. Astfel, va transforma în realitate dezideratul triburilor amerindiene și al ecologiștilor care cer de zeci de ani măsuri pentru a proteja acest teritoriu. De cealaltă parte, congresmenii republicani avertizează că, prin acest demers, ar urma să fie oprită exploatarea de uraniu care aduce beneficii economice regiunii, relatează The Associated Press.

Joe Biden urmează să anunțe conservarea unui nou monument național cu o suprafață de 4.064 de kilometri pătrați în zona Parcului Național Grand Canyon (Marele Canion), a confirmat consilierul național pentru Climă, Ali Zaidi, pentru AP. Acesta va fi al cincilea demers al președintelui democrat, în acest sens.

Triburile amerindiene din Arizona au exercitat presiuni asupra lui Biden pentru a-și folosi prerogativele în baza unei legi din anul 1906 pentru a crea un nou monument național, numit Baaj Nwaavjo I'tah Kukveni. "Baaj Nwaavjo" înseamnă "unde cutreieră triburile”, pentru poporul Havasupai, în timp ce "I'tah Kukveni" se traduce prin "urmele noastre".

Triburile și organizațiile ce militează pentru protecția mediului au încercat timp de zeci de ani să salveze zonele din nordul și sudul Parcului Național ”Grand Canyon”. În schimb, congresmenii republicani și specialiștii din industria minieră sprijină beneficiile economice aduse de minerit, pe care îl consideră un domeniu de siguranță națională.

Acordarea statului de monument național reprezintă o ”nouă eră” în colaborarea cu triburile, a declarat secretarul american de Interne, Deb Haaland, primul oficial amerindian din Administrația americană.

"Aceasta măsură va reprezenta o asigurare a faptului că populația indigenă poate continua să folosească aceste zone pentru ceremonii religioase, vânătoare și colectarea de plante, medicamente și alte materiale, inclusiv unele care nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ", a declarat Haaland, care a vizitat recent Rezervația indiană Havasupai.

Pe fondul temerilor privind riscul de contaminare a apei din cauza exploatării de uraniu, Departamentul de Interne a elaborat în anul 2012 un moratoriu pe o perioadă de 12 ani privind depunerea de noi cereri de exploatare minieră în jurul parcului național.

"De fapt, uraniul este cel pe care nu vrem să-l scoatem din pământ, pentru că va afecta totul în jurul nostru - copacii, pământul, animalele, oamenii", a spus Dianna Sue White Dove Uqualla, o reprezentantă a tribului Havasupai.

În schimb, exploatările miniere existente nu vor fi afectate de această decizie, au precizat oficiali de rang înalt din Administrația Biden, citați de AP. Mai mult, monumentul ar avea o suprafață ce reprezintă aproape 1,3% din cea în care se regăsesc rezervele de uraniu cunoscute. Oficialii spun că există resurse semnificative în alte părți ale țării care vor rămâne accesibile.

Un studiu geologic al SUA din 2021 a evidențiat că majoritatea izvoarelor și fântânilor dintr-o regiune din nordul Arizonei, cunoscută pentru minereul său de uraniu de înaltă calitate, îndeplinesc standardele federale privind apa potabilă, în pofida exploatării de uraniu care are loc de zeci de ani.

De cealaltă parte, companiile miniere și zonele care ar beneficia de pe urma exploatării se opun cu vehemență proiectului Administrației Biden. Buster Johnson, un supervizor al comitatului Mohave, a declarat că inițiativa privind acordarea statului de monument ar fi exclusiv motivată politic și că ar fi trebuit să aibă loc o altă consultare pe această temă. El nu vede rostul de a nu exploata uraniul și de a face țara mai puțin dependentă de Rusia.

"Avem nevoie de uraniu pentru securitatea țării noastre", a declarat Johnson.

În Arizona nu funcționează nicio mină de uraniu, cu toate că proiectul minier Pinyon Plain, aflat la sud de Parcul Național Grand Canyon, este în curs de dezvoltare de mai mulți ani. Celelalte exploatări sunt protejate. Guvernul federal a declarat că aproape 12 mine din zona în care au fost sistate exploatările ar putea fi deschise, chiar dacă ar urma să fie acordat statutul de monument național, deoarece solicitările lor au fost făcute înainte de 2012.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE