Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Belgia: Bisericile fără credincioși sunt transformate în hoteluri, magazine și cluburi de noapte

Bisericile, mănăstirile și capelele din Europa sunt din ce în ce mai goale, iar unele dintre ele chiar au fost abandonate. În Belgia, clădirile odată sacre sunt transformate în magazine, hoteluri, și cluburi.

Mersul la biserică nu mai este o obișnuință

În ultima jumătate de secol, mersul la biserică a început să nu mai fie o obișnuință, cel puțin în multe state vestice.

Un studiu recent al unui grup de cercetare a arătat că, în Belgia, din 83 de procente dintre respondenți care spuneau că au fost crescuți creștini, doar puțin mai mult de jumătate se consideră creștiniși la ora actuală. În plus, numai 10% dintre belgieni mai frecventau biserica în mod regulat. În medie, fiecare dintre cele 300 de orașe din Flandra are șase biserici, Nu mai sunt însă destui credincioși cât să umpli măcar una.

Johan Bonny, episcop de Antwerp: "Desigur, clădirea este frumoasă. Trebuie să avem grijă de asta. Dar pentru un episcop este mai dureros să piardă comunitățile. Sau când trebuie să aduni rămășițele diferitelor comunități într-o nouă parohie, există o pierdere a participării. Și asta este dureros. Nu o voi ascunde. Pe de altă parte, nu este posibilă întoarcerea în trecut. Trăim vremuri noi și sunt sigur că se va schimba ceva."

Mechelen, oraș cu 85.000 de locuitori la nord de Bruxelles, este centrul romano-catolic al Belgiei și are peste 20 de biserici. Iar pentru că unele nu mai sunt folosite, primarul înceracă să le dea o nouă destinație. O fostă biserică franciscană a fost transformată în hotel de lux.

Bart Somers primarul orașului Mechelen: "Este întotdeauna o dezbatere unde să tragi linia. Este o idee bună din punct de vedere etic să aveți un hotel într-o biserică? Nu am atât de multe ezitări. Sunt mai preocupat de valoarea arhitecturală reală a unei biserici."

Nu este însă singurul exemplu de schimbare a destinației unui lăcaș de cult rămas fără credincioși. Tot mai multe dintre clădirile odată sacre sunt refolosite pentru orice, de la magazine de haine, cluburi de alpinism și cluburi de noapte.

În afară de astfel de inițiative, autoritățile flamande sunt implicate în rezolvarea problemelor a aproximativ 350 de biserici din regiune. Iar fenomenul este unul răspândit în mare parte din inima creștină a Europei, din Germania până în Italia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE