Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bătălia pentru Soledar. Rușii și ucrainenii vor să controleze orașul strategic din regiunea Donețk

Ministerul rus al Apărării nu a confirmat că Soledar a fost capturată, așa cum a anunțat miercuri comandantul trupelor de mercenari Wagner. Se pare că Vladimir Putin nu este neapărat mulțumit de cum se desfășoară războiul din Ucraina. El l-a demis pe comandantul forțelor armate care luptă în Ucraina. Serghei Surovikin a deținut această funcție doar trei luni. Sub comanda lui Surovikin, rușii au bombardat infrastructura energetică din Ucraina și au lăsat milioane de oameni să înghețe în plină iarnă. Serghei Surovikin a fost și cel care a organizat retragerea rușilor din Herson.

Cele mai puternice lupte de la începutul războiului

Luptele din Soledar și Bahmut sunt cele mai puternice de la începutul acestui război. A spus-o consilierul președintelui ucrainean. În ultimul raport, Rusia anunță că a omorât 80 de soldați ucraineni, a distrus trancuri și blindate. Ucrainenii rezistă deja de 10 zile. Soldarul este însă în ruine. Case de locuit, spitale, școli și clădiri administrative au fost bombardate.

Serviciul Gărzii de Frontieră de Stat al Ucrainei a publicat imagini în care se vede cum soldații ucraineni opresc armata rusă care încearcă să avanseze. Lupta pentru Soledar este foarte importantă. Rusia vrea să cucerească localitatea pentru a putea ataca Bahmutul, un oraș strategic din regiunea Donețk.

În Bahmut se duc lupte de grele de mai mult de cinci luni. Orașul este și acum în ruine. Majoritatea locuitorilor s-au evacuat în zone mai sigure. Cei rămași trăiesc fără apă, lumina și căldură.

Locuitor din Bahmut: „Noapte și zi, sarcina noastră este să supraviețuim. Așa cred eu. Important e să reușești și să-ți pregătești ceva de mâncare. Orașul încă rezistă, Slavă Domnului! Bahmut este o fortăreață”.

Luptele continuă în tot estul Ucrainei. Ucrainenii acuză armata rusă că a bombardat un spital pentru copii din orașul Herson. Nimeni nu a fost rănit, dar secția pentru nou-născuți a fost grav avariată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE