Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Baloanele cu aer cald au colorat cerul într-o comună din Dolj. Timp de trei zile are loc Festivalul „Aventura Baloanelor”

Cerul s-a umplut de culori deasupra unei localități din Dolj. Zilele acestea, pe malul lacului Geormane, are loc Festivalul Baloanelor cu Aer Cald. Este o experiență unică pentru cei care se aventurează într-un zbor la înălțime, dar și pentru cei care se mulțumesc să admire de la sol parada baloanelor colorate. 

Peisajele văzute din nacela unui balon cu aer cald îți taie respirația. Cei care s-au aventurat în primele zboruri deasupra lacului Geormane din Dolj au avut parte de o experiență unică. 

”Este sentimentul ăla plăcut, ești sus acolo plutești ca o pasăre, chiar e minunat, un sentiment foarte plăcut”, spune un participant. 

”Chiar voiam să urcăm la o altitudine mai mare decât am urcat astăzi, dar nu ne-a permis vântul, chiar și așa ne-am simțit bine am făcut poze. Abia când am ajuns mai sus ne-am liniștit și atunci am văzut ce se întâmplă prin jur”, a mai spus cineva. 

Zborurile cu balonul cu aer cald se organizează mai ales dimineața și seara, și asta din motive bine întemeiate. 

Silviu Bratu, organizator festivalul Aventura baloanelor cu Aer Cald: ”Zborul cu balonul cu aer cald este meteo sensibil, adică este foarte sensibil la condițiile meteorologice. Cea mai stabilă atmosferă este noaptea și dimineața, atmosfera este calmă, nu sunt curenți de aer puternici și dimineața este atmosfera cea mai stabilă. Cu balonul se zboară după răsăritul soarelui și trebuie să fim aterizați înainte de apus.”

Irina Hărău, prima femeie pilot de balon cu aer cald din România

Baloanele vor colora cerul deasupra lacului Geormane tot weekendul, cât ține Festivalul „Aventura Baloanelor”. La eveniment participă și Irina Hărău, prima femeie pilot de balon cu aer cald din România. Ea recomandă această experiență inclusiv celor care au frică de înălțime. 

Irina Hărău, prima femeie pilot din România: ”Balonul cu aer cald este cea mai sigură aeronavă, așa că le recomand tuturor să încerce această experiență măcar o dată în viață. Sentimentul este unul de plutire. Noi ne aliniem legilor lui Arhimede, față de restul aviației, ceea ce înseamnă că zborul în sine este o lină plutire. Se pare că și cei care au rău de înălțime nu se activează atunci când zboară cu balonul, tocmai pentru că desprinderea de sol e lină și urcarea este lină.” 

Cei care au zburat pentru prima dată cu un balon cu aer cald au avut parte și de un botez special, un obicei de pe vremea Regelui Ludovic al XVI-lea, adaptat însă zilelor noastre.

Un zbor cu balonul cu aer cald durează între 30 de minute și o oră, în funcție de condițiile meteo, și costă 800 de lei de persoană. Comuna Bratovoești, singura localitate din Dolj cu statut de stațiune turistică de interes local, este unul dintre puținele locuri din țară în care se pot face astfel de călătorii inedite. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE