Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Subiecte și barem Bac 2023 la Limba română, sesiunea de toamnă

Sesiunea de toamnă a examenului de Bac 2023 a început miercuri cu proba scrisă la Limba și literatura română. Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii examenului național de bacalaureat 2023 în a doua sesiune organizată în acest an.

Subiectele și baremul la Bac 2023 la Limba română, sesiunea de toamnă

Profil uman:

Profil real:

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele primite la Bac 2023 la Limba română. Pe foaia de examen, candidații au avut voie să scrie numai cu cerneală sau pastă de culoare albastră.

La sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, 75% dintre candidați au promovat toate probele.

Lucrări corectate digitalizat la Bac 2023, sesiunea de toamnă

Ministerul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, în premieră, toate lucrările la Bacalaureat 2023 - sesiunea de toamnă, vor fi corectate digitalizat.

”Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării.

Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”, a anunțat Ligia Deca.

Ministerul precizează că procesul de corectare digitalizată a lucrărilor nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Ce subiecte s-au dat la Bac 2023 la Limba română, prima sesiune

La Subiectul I (50 de puncte), textul la prima vedere a fost un fragment din ”Ion Creangă. Viața și opera”, de George Călinescu. La subiectul I, punctul B, elevilor li s-a cerut să argumenteze dacă oamenii ar trebui sau nu să își exprime recunoștința față de școlile care i-au format.

La Subiectul al II-lea (10 puncte), elevilor li s-a cerut să comenteze, în minimum 50 de cuvinte, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice din poezia ”A mele visuri...”, de Alexandru Vlahuță.

La Subiectul al III-lea (30 de puncte) profilul real, cerința a fost ca elevii să realizeze un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

La profilul uman, cerința a fost caracterizarea unui personaj dintr-un text studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Profil uman:

Profil real:

Sfaturi pentru elevi în timpul examenului

Ministerul Educației a elaborat un ghid pentru elevii care susțin examenul de bacalaureat. În acest ghid sunt cuprinse și câteva sfaturi care să-i ajute pe candidați în rezolvarea subiectelor.

  • Când primeşti subiectele, citeşte cu atenție cerințele și alocă-ți cel puţin 5 minute pentru a le înțelege corect.
  • Începe rezolvarea subiectului pe care-l stăpâneşti cel mai bine.
  • Gestionează-ți timpul de lucru în așa fel încât să rezolvi toate subiectele și să poți, în final, să recitești lucrarea pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor formulate.

Obiecte interzise în timpul examenului

Se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din centrul de examen în acest scop.

Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Calendar Bac 2023, sesiunea de toamnă

Anul acesta, probele de competențe la Bac 2023 nu s-au mai susținut, ci au fost echivalate cu mediile din liceu. Decizia a fost luată din cauza grevei profesorilor, care a durat trei săptămâni și care a afectat susținerea probelor orale la bacalaureat.

16 august 2023 - Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă

17 august 2023 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă

18 august 2023 - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă

21 august 2023 - Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă

25 august 2023 – Afișarea primelor rezultate (până în ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00-18:00)

26 – 28 august – Rezolvarea contestațiilor

29 august 2023 – Afișarea rezultatelor finale

Condițiile pentru a promova examenul de bacalaureat 

Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții: 

  • să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; 
  • să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea; 
  • să obţină minimum media 6 la probele scrise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE