Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avioane militare care au survolat Constanța au băgat frica în locuitori. Exercițiul militar care a făcut noaptea albă constănțenilor

Un exercițiu aviatic le-a dat emoții locuitorilor din Constanța zilele acestea. Deși Forțele Aeriene Române au anunțat acțiunea, instituția nu a precizat locul sau ora în care se va desfășura, fapt ce a creat panică în rândul constănțenilor.

Astfel, un val de reacții s-a propagat pe social-media cu privire la acest subiect. Mulți dintre utilizatorii din Constanța au întrebat pe rețelele de socializare dacă cineva știe de ce sunt atât de multe avioane pe cer.

„De o oră se aud avioane. Știe cineva? Se fac exerciții de la Kogălniceanu? Este ceva ciudat”, este unul dintre mesajele postate de o mamă din Constanța, pe Facebook.

„Se aud multe avioane în această noapte care survolează Marea Neagră”, este un alt mesaj.

Alții însă au făcut haz de necaz.

„A tușit Putin? Multe avioane în seara asta.”, spune un alt utilizator.

Potrivit Forțelor Aeriene Române, exericțiul „Dacian Warhawk 22” a avut loc în perioada 01-04 noiembrie cu aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, C-27 J Spartan, C-130 B Hercules, IAR 99 Șoim, IAK-52, IAR 316 B Alouette, IAR-330 LRM și IAR-330 Puma Socat.

„Exercițiul este destinat antrenării în comun a personalului care exploatează aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române la sol și în zbor precum și a personalului care încadrează sistemul de comandă și control în scopul dezvoltării interoperabilității în cadrul misiunilor de apărare aeriană. Exercițiul se va desfășura după un scenariu ce evoluează de la simplu la complex și presupune consolidarea tacticilor, tehnicilor și procedurilor specifice misiunilor de poliție aeriană, operațiilor aeriene defensive și ofensive.

Astfel, în perioada 01-04 noiembrie a.c., în cadrul exercițiului, aeronave participante execută zboruri la înălţimi mici (aproximativ 150-1.000 m faţă de sol) în spațiul aerian național. Menţionăm că aceste activităţi de zbor, planificate cu un an înainte, sunt executate în conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare.”, se arată în comunicatul transmis de instituție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE