Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România trebuie să își înnoiască flota de avioane. Misiunile reale de interceptare s-au triplat față de anul trecut

Piloții militari români atrag atenția că România trebuie să își înnoiască flota de avioane. În contextul războiului din Ucraina, misiunile reale de interceptare s-au triplat față de anul trecut. Ministrul Apărării, prezent la aniversarea a 70 de ani de la înființarea Bazei Aeriene 86, a punctat că piloții români zboară în „misiuni reale, de apărare a României".

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale: „Astăzi, când trăim vremuri periculoase, astăzi, când nu ne mai antrenăm de dragul antrenamentului, când nu zburați doar de dragul de a fi mai bine pregătiți, ci într-o misiune care este una reală de apărare a României în fața unui pericol, vreau să vă rog să continuați a fi în avangarda schimbării.”

Mihăiță Marin, comandantul Escadrilei 53 Vânătoare: „Activ s-a intensificat la toate nivelurile, nrumărul nostru de misiuni nu doar de poliție aeriană, ci și de cooperare cu celelalte forțe NATO, în special care operează din România în sprijinul operațiunilor desfășurate pe flancul estic al NATO. Este evident că trebuie să înlocuim și să înnoim flota de aviație și multe alte elemente din flota aviației române.”

Ministrul Apărării a recunoscut că e nevoie de tehnică militară modernă

La ceremonia organizată pentru a marca 70 de ani de la înființarea Bazei Aeriane Borcea, ministrul Apărării a recunoscut că e nevoie de tehnică militară modernă.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale: „Sper să reușim în viitor, poate într-un ritm mai accelerat, să continuăm o înzestrare pentru aviația română, care să fie la nivelul cel mai inalt.”

Octavian Palferent, pilot: „Continuăm pregătirea cum am fi continuat-o în oricare alte circumstanțe. În numele escadrilei, vă pot spune că suntem în siguranță.”

România este în proces de achiziție a 32 de avioane F-16 second-hand din Norvegia. Primele aparate de zbor ar urma să fie livrate anul viitor. Prețul contractului de achiziție și modernizare este de peste 450 de milioane de euro. Până atunci, însă, spațiul aerian este apărat de aproape 30 de avioane MiG-21 Lancer, care vor ieși din uz anul viitor, și de Escadrila 53 Vânătoare, formată din 17 avioane de tip F-16, a cărei casă este la Baza Aeriană Borcea.

Cătălin Micloș, comandant, Baza 86 Aeriană Borcea: „Știm cu toții că e un an complicat, știm, însă, că orice criza reprezintă și o oportunitate. Nu trebuie decât să ne pregătim foarte bine pentru acest examen.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE