Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce câștigă transportatorii și producătorii dacă România intră în Spațiul Schengen

Pe lângă românii care abia așteaptă să scape de cozile uriașe de la vămi și transportatorii români sunt nerăbdători. Aceștia pierd timp și bani, iar o eventuală acceptare a României în Schengen va ajuta economia.

Un șofer de camion ar putea să facă o călătorie în plus, dus-întors, într-o lună, dacă România ar face parte din Schengen, spune Ion Lixandru, reprezentantul Uniunii Transportatorilor Rutieri din România, pentru Euronews România.

Ion Lixandru, reprezentant UNTTR: În loc să facă, pe lună, patru curse bilaterale, face cinci curse. În egală măsură, un producător, în loc să mai stea în stoc cu marfa, ar putea să transporte, cu același număr de camioane, mai multă marfă, pentru că acestea s-ar mișca mai repede. Nu ar mai face stație la vamă.”

Pierdem timp, energie și bani

Având în vedere programul de lucru al unui șofer de camion, care se rezumă la maxim 56 de ore pe săptămână, cu pauză de 48 de ore, pe an și în perioada sărbătorilor se pierd undeva la șase ore de stat în vamă.

În afară de timpul pierdut și de nervii consumați în cozile de la vămi, se pierd și bani.

Ion Lixandru, reprezentant UNTTR: „(n. red. Un trasportator) ar reuși să amortizeze, să vină cu venituri de 12% (n. red. dacă România ar face parte din spațiul Schengen).”

Ce ar însemna dacă vămile ar dispărea

Ion Lixandru, reprezentant UNTTR: „Vom avea nevoie de mai puține camioane ca să avem același volum de marfă. Vom face economie și vom fi mai puțin poluanți. Vom avea o creștere a traficului de turiști, pentru că nu vor mai pierde vremea pentru un weekend în frontiere. Și, bineînțeles, o să preluăm și traficul, care, la această perioadă este tranzitul din Bulgaria, Serbia, în Europa Centrală, va intra prin România.”

Cozile foarte mari pentru transportatori sunt la vămile Giurgiu, care e legătura cu coloana vertebrală de trafic Schengen-Europa către Asia, și Nădlac, care face legătura cu partea maghiară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE