Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autointitulat „Regele junglei” sau supranumit „Nebunul”. Cine e Javier Milei, noul președinte al Argentinei

Javier Milei a fost deseori comparat cu fostul președinte american Donald Trump. S-a autoproclamat „Rege al junglei”, în timp ce alții îl numesc „Nebunul”, din cauza urletelor sale și izbucnirilor împotriva unei „caste politice” pe care o vede vinovată pentru problemele economice ale Argentinei, scrie Euronews.

În vârstă de 53 de ani, economistul ultraliberal se autointitulează „Regele junglei”, de aici și motto-ul: „Nu am venit să călăuzesc miei, am venit să trezesc leii”.

E fost om de televiziune, intrat în politică de puțin timp: 2021.

Își spune anarho-capitalist și promite că va reforma țara.

Se opune avortului și eutanasiei și susține mai puține restricții în ceea ce privește deținerea de arme, scrie Politico.

Adesea, Milei a dus la mitinguri electorale o drujbă, pentru a simboliza ceea ce vrea să facă cu cheltuielile statului, adică să le „taie”. A și pornit drujba, chiar pe lângă susținătorii săi.

  • Javier Milei, cu drujba ridicată deasupra capului, în timpul unui miting din orașul La Plata, Argentina, pe 12 septembrie 2023.

Milei a promis reducerea dimensiunii Guvernului și renunțarea la pesoul argentinian în favoarea dolarului american. O altă promisiune radicală presupune desființarea Băncii centrale, pe care o consideră responsabilă de inflația galopantă și de tipărirea banilor fără discernământ pentru finanțarea cheltuielilor publice.

Procentajul acumulat de Javier Milei este cel mai mare într-o cursă prezidențială de la revenirea țării sud-americane la democrație în 1983.

Javier Milei promite „reconstrucția” Argentinei

Javier Milei a afirmat duminică seară în discursul său de victorie că „începe sfârşitul decadenţei” şi „reconstrucţia Argentinei” şi a avertizat că „nu vor exista jumătăţi de măsură”, notează AFP, citată de Agerpres.

„Este o noapte istorică pentru Argentina”, le-a declarat Milei miilor de partizani aflaţi la sediul său de campanie din Buenos Aires, după victoria sa detaşată cu peste 55% din voturi asupra ministrului centrist al economiei Sergio Massa.

„S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor, astăzi adoptăm modelul libertăţii, pentru a redeveni o putere mondială”, a continuat el.

„Astăzi ia sfârşit un mod de a face politică şi începe altul. Ne confruntăm cu probleme monumentale: inflaţie, stagnare, absenţa locurilor de muncă reale, insecuritate, sărăcie şi mizerie”, a mai spus preşedintele ales.

„Probleme care vor avea o soluţie doar dacă îmbrăţişăm din nou ideile de libertate”, a subliniat el.

„Nu este loc pentru gradualism, nu este loc pentru soluţii călduţe sau jumătăţi de măsură”, a avertizat cel care de doi ani se pronunţă în favoarea unei terapii cu şoc pentru o economie epuizată de o inflaţie cronică, în prezent la 143% pe un an.

Javier Milei va prelua mandatul pe 10 decembrie, urmând preşedintelui peronist (centru-stânga) Alberto Fernandez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE