Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria. Fostul cancelar, Sebastian Kurz, acuzat de corupție

Fostul cancelar austriac, Sebastian Kurz a fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă, abuz de încredere, corupție și luare de mită. Procesul va începe în octombrie, iar dacă va fi găsit vinovat, Kurz , în vârstă de 36 de ani, ar putea fi condamnat la trei ani de închisoare, potrivit Agerpres.

Parlamentul a înăsprit legislaţia anticorupţie

În declaraţii date comisiei menţionate în 2020, Kurz şi-a minimizat rolul jucat în numirea directorului companiei de stat ÖBAG, Thomas Schmid, afirmând că a fost informat de decizie în prealabil, dar nu a mai avut ulterior nicio implicare. Procuratura susţine în schimb, pe baza unor mesaje de chat, că Schmid şi Kurz au discutat în mod regulat pe această temă în perioada respectivă.

Scandalul "IbizaGate", care a dus în 2019 la ruperea coaliţiei dintre Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) şi Partidul Popular austriac (OeVP) şi demisia lui Sebastian Kurz, a afectat grav reputaţia mediului politic austriac. Într-o înregistrare video cu camera ascunsă la Ibiza în iulie 2017, Heinz-Christian Strache, fost lider al FPOe, îi promitea unei femei ce pretindea că este nepoata unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

În iulie, parlamentul austriac a înăsprit legislaţia anticorupţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE