Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Australia începe construcția celui mai mare radiotelescop din lume, care va ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum a fost creat Universul

Publicat de: Euronews

Australia a început luni lucrările la o vastă reţea de antene pe teritoriul său deşertic imens, în vederea construirii celui mai puternic radiotelescop din lume, au anunţat responsabilii proiectului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Odată construite, aceste antene, cuplate cu o reţea similară instalată în Africa de Sud, vor forma o parabolă virtuală denumită SKA ("Square Kilometer Array"). Radiotelescopul va oferi răspunsuri la întrebări fundamentale despre Univers, în special în jurul creării sale.

Atât Africa de Sud, cât și Australia au întinderi uriașe de teren în zone îndepărtate, cu puține perturbări radio, ceea ce reprezintă locul ideal pentru acest tip de instalație, potrivit euronews.com.

Directorul general al organizaţiei SKA, Philip Diamond, a descris începerea lucrărilor ca fiind un „moment crucial”.

„Telescopul va fi unul dintre cele mai mari eforturi ştiinţifice de până acum ale omenirii”, a spus Philip Diamond.

SKA va studia unele dintre cele mai violente fenomene cosmice, precum supernovele, găurile negre şi primele urme ale "Big Bang-ului", explozia gigantică care a dat naştere Universului cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

„Cele două telescoape complementare vor fi urechile de pe ambele părți ale planetei, permițându-ne să ascultăm acele sunete profunde ale universul care provoacă emoție pentru lumea ​​științei și ne permit să aprofundăm înțelegerea universului în care trăim și a originilor vieții”, spune George Freeman, ministrul de stat britanic pentru știință, cercetare și inovare.

Proiectul a fost conceput în anii `90

Lucrările au fost amânate, în tot acest timp, din cauza problemelor diplomatice și de finanţare.

Numele radiotelescopului, SKA ("Square Kilometer Array"), provine de la obiectivul pe care şi l-au propus proiectanţii săi: un telescop dotat cu o suprafaţă de colectare de un kilometru pătrat. Cu toate acestea, părţile instalate în Africa de Sud şi Australia vor dispune de o zonă de colectare combinată de mai puţin de jumătate din această suprafaţă.

Organizația SKA are sediul în Regatul Unit și are 14 membri: Marea Britanie, Australia, Africa de Sud, Canada, China, Franța, Germania, India, Italia, Noua Zeelandă, Spania, Suedia, Elveția și Țările de Jos.

Construcția radiotelescopului SKA urmează să fie finalizată în 2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE