Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astăzi începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Vor avea loc peste 800 de evenimente

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe astăzi, 24 iunie. Organizatorii estimează că aproximativ 100.000 de vizitatori vor ajunge zilnic în orașul devenit deja faimos pentru festivalul care adună artiști din întreaga lume.

Anul acesta, Euronews România este partener al festivalului. Timp de zece zile, vom avea reportaje și interviuri cu artiștii prezenți pe scenă.

Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, aflat la a 29-a ediție, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa. A fost comparat cu faimoasele festivaluri de teatru de la Avignon, Franța, sau cel din Edinburgh, Scoția.

Festivalul are loc între 24 iunie şi 3 iulie şi este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, oraşul şi împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3.500 de participanţi, din 75 de ţări, iar publicul este aşteptat la peste 800 de evenimente în 80 de spaţii de joc.

Focurile de artificii, înlocuite cu drone

Un impresionant spectacol cu drone va marca începutul și sfârșitul FITS 2022. Spectacolul, intitulat #findBEAUTY, constituie o premieră şi înlocuieşte celebrele focuri de artificii care au luminat cerul la ediţiile anterioare.

Din program nu vor lipsi spectacolele de teatru de stradă, concertele, lansările de carte sau expoziţiile, potrivit Agerpres.

Evenimentul reuneşte mari artişti ai scenei mondiale și oferă publicului posibilitatea de a se bucura de unele dintre cele mai apreciate spectacole ale lumii, recunoscute la nivel internaţional şi recompensate cu distincţii prestigioase.

Spectacole transmise online

Această ediţie se va desfăşura atât în format fizic, cât şi hibrid. O parte dintre reprezentaţiile din cadrul Festivalului, care vor avea loc în săli de spectacole, în spaţii neconvenţionale, în biserici şi în pieţele centrale ale Sibiului, vor putea fi urmărite şi pe site-ul oficial FITS, pe platforma digitală de streaming a FITS, www.scena-digitala.ro, precum şi pe pagina de Facebook şi canalul YouTube ale Festivalului.

Vor fi transmise tot online şi alte spectacole marcante ale scenei contemporane internaţionale, care nu vor putea ajunge la Sibiu, dar care vor fi jucate la ore special programate pentru FITS, în spaţiile unde au fost realizate, în ţări precum Franţa, Germania, Ucraina, Republica Moldova, Canada, Japonia, Coreea de Sud, SUA și Australia.

FITS păstrează tradiţia marilor reprezentaţii în spaţii deschise, la care accesul publicului va fi liber, iar suplimentar va difuza, în mediul online, o serie de spectacole cu acces gratuit.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, vor avea loc conferinţe ale unor mari personalităţi internaţionale:

  • "George Banu în dialog cu mari personalităţi invitate în FITS";
  • "Punţi între culturi: România, Franţa - Europa, Japonia" - sesiune de comunicări publice ale lui Silviu Purcărete;
  • "Dialog muzical: România - Franţa - (Europa) - Japonia" - conferinţă specială a lui Vasile Şirli;
  • "Dialog cultural în timp de război: Shakespeare - soluţie salvatoare", seria de conferinţe susţinută de Andriy Zholdak (Ucraina - Germania).

Totodată, ICR va susţine prezentarea spectacolului "Hamlet în sos picant", regia Alexandru Cozub, interpretat de actorii Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE