Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect | Tarifele RCA ar putea reveni la cele din 2022 în următoarele șase luni. Măsura ar ieftini polițele cu 15-20%

Tarifele polițelor RCA ar putea reveni la nivelul mediul al pieței din martie 2022, potrivit unui proiect pregătit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Asta ar însemna o ieftinire cu 15 - 20% a asigurărilor față de prețurile de referință anunțate recent. Măsura ar putea fi aplicată pentru șase luni.

"Nu vorbim de o plafonare a prețurilor RCA. Vorbim de o analiză făcută cu principalii asiguratori din piață. Am găsit o soluție care să avantajeze consumatorii și prin care să nu perturbăm foarte mult piața. Concluzia adoptată de ASF e că asiguratorii vor folosi tarifele de acum un an, din martie 2022.

Având în vedere evoluțiile din piață, că a fost retrasă autorizația companiei Euroins, în urma analizelor de impact, pentru a nu destabiliza piața asigurărilor și pentru a ajuta cetățenii am agreat cu asiguratorii ca pe următoarea perioadă să se folosească tarifele practicate de ei din martie 2022. ASF a decis să renunțe la taxa pe care o aplica la produsele RCA", a declarat pentru Euronews România Valentin Ionescu, director al Direcției Asigurări din cadrul ASF.

Tarifele de referință anunțate recent de ASF pentru polițele RCA sunt cu aproape 40 % mai mari față de anul trecut.

De exemplu, pentru o mașină cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi, un șofer până în 30 de ani ar trebui să plătească RCA de 4.709 lei, față de 3.551 de lei, cât era anul trecut.

Un alt exemplu este cel al unui autoturism cu o capacitate cilindrică mică și un șofer peste 50 de ani. Creșterea este de aproximativ 50%, de la 762 de lei, la 1006 lei pe an.

Pentru firme, asigurarea auto pornește de la 1.435 de lei pe an pentru mașinile cu capacitate cilindrică mică și ajunge până la 1.895 de lei pentru cele peste 2.500 de centimetri cubi.

Pentru mașinile electrice se plătește un RCA unic în valoare de 2.736 de lei pe an.

Ministrul Finanțelor recunoaște că tarifele sunt prea mari.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: "Dacă va fi cazul, pe baza calculelor pe care le pune la dispoziție de ASF, Guvernul va lua o măsură. Dar în niciun caz la nivelul acestor tarife de referință care au fost publicate. Mie mi se par extraordinar de ridicate, în context de profit maximal realizat anul trecut de către compania de asigurări. Cred că trebuie să ducem prețurile într-o zonă de decență pentru consumatori."

Inflația nu va mai fi resimțită în tarife

"Nu vom mai vedea în tarife inflația care a fost de anul trecut și până acum, undeva la 15%-16%. Tarifele pentru fiecare dintre noi care avem asigurare RCA diferă în funcție de clasa de bonus și segmentul de vârstă. Dar, indiferent de aceste diferențe, analizele noastre arată că tarifele erau mai mici în martie 2022. Discutăm de o perioadă propusă de șase luni de zile. Dacă piața nu se va stabiliza în următoarele săptămâni, vom folosi alte pârghii de intervenție", a mai spus Valentin Ionescu.

Proiectul ASF va fi discutat în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE