Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Argentina, țara în care oamenii sunt la limita sărăciei din cauza inflației. Pensionarii cumpără cartofi la bucată

În Argentina, o inflație mare și în continuă creștere face ca banii să nu mai ajungă pentru traiul de zi cu zi. Cei mai mult au de suferit pensionarii. După o viață de muncă, cei mai mulți dintre ei sunt obligați să aleagă între a cumpăra mâncare sau medicamente.

Pensionarii argentinieni merg la cumpărături în ziua în care le vin banii pentru că numai atunci își permit câte ceva. În restul timpului, o bună parte dintre ei se adună în centrele sociale, unde măcar nu sunt singuri. Pensia aproape că nu mai are valoare, uneori nu ajunge nici pentru plata chiriei și a întreținerii. Salvarea lor o reprezintă copiii, care le mai trimit bani.

Paulina Najnudel, pensionară: ”Nu mi-e rușine, sunt doar tristă pentru că, după ce am muncit atâția ani, chiar și în timpul pandemiei, să ajung așa. Măcar vin aici, mă simt bine, sunt alături de oameni buni și petrec câteva ore plăcute, dar mă întorc acasă și sunt aceeași, cu aceleași probleme.”

Cât stau în centrul social, pensionarii își ocupă timpul cu diverse jocuri și au parte de o gustare. Asta se poate însă numai de două ori pe săptămână, pentru că atunci le vine rândul și nici fondurile centrului nu sunt prea mari.

Mercedes Villafañe, pensionară: ”Când mergem la cumpărături, nu cumpărăm la kilogram, cumpărăm unul sau două produse, fie că este vorba de ceapă, cartofi, orice. Cumpărăm așa de puțin pentru că nu avem niciodată bani să plătim un kilogram.”

Mai mult de 85% dintre pensionarii din Argentina, adică 6,5 milioane de oameni, primesc în medie 265 de dolari în fiecare lună. Este pensia minimă, sub pragul oficial de sărăcie și acoperă doar o treime din cheltuielile lunare de bază.

Eugenio Semino, ombudsman pentru vârstnici, Buenos Aires: ”Alegerile pe care vârstnicii trebuie să le facă astăzi sunt între a cumpăra medicamente sau nu, între a mânca sau a nu mânca. Și mă gândesc la mâncare specială pentru vârstnici, alimente cu conținut scăzut de sodiu sau cu conținut scăzut de calorii, ceea ce este obligatoriu pentru bolile cronice, iar oamenii nu au bani pentru așa ceva.”

Cifrele oficiale ale inflației în Argentina arată o creștere de 7,7% în cursul lunii martie. Inflația anuală a ajuns la 105%. Chiriile, alimentele și medicamentele sunt unele dintre cele mai afectate de scumpiri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE