Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Argentina: Construcția unui parc eolian pune în pericol condorii

Doi pui de condori din Anzi au fost eliberați cu succes într-o zonă deșertică din estul Patagoniei. În total, 66 de condorii andini au fost puși în libertate în această regiune, unde specia nu a mai fost văzută de la începutul anilor 1900.

Conservarea păsărilor

Planurile pentru un parc eolian masiv în regiune i-au făcut pe ecologiști să fie îngrijorați. Cei care militează pentru conservarea păsărilor se tem că efortul de trei decenii de repopulare a zonei cu această specie de pasăre, clasificată ca fiind pe cale de dispariție, vor fi inutile.

„Propunerea de instalare a unui mega parc eolian aici nu numai că ar afecta zonă naturală protejată, dar ar duce la dispariția condorului andin. Aceste păsări, pe care am reușit să le punem în libertate, au reușit să reconecteze lanțul muntos (al Anzilor) cu marea (Atlanticul) prin zborurile lor. S-au maturizat și au avut proprii pui, care trăiesc și zboară în acest loc. Ar muri pur și simplu în palele turbinelor eoliene, și ar dispărea de pe coasta atlantică,” a explicat Luis Jacomé, Liderul Programului de conservare a condorilor andini.

Rezonanța spirituală a programului

Având în vedere îngrijorările ecologiștilor, firma care construiește parcul eolian, cu sediul în Australia, a declarat că anulează inițiativa din zona protejată și că o va construi într-o altă zonă. În ciuda noii poziții a companiei, autoritățile provinciei Rio Negro consideră că există loc pentru dezvoltare în zona protejată.

„Într-un sector ar putea fi eliberate păsări și este posibil să existe viață sălbatică, iar în alte sectoare ar putea fi vorba de producerea de energie regenerabilă, pentru a crea locuri de muncă pentru comunitățile noastre,” a spus Daniel Sanguinetti, secretarul pentru dezvoltare durabilă al provinciei Rio Negro.

De la începutul programului de conservare, în urmă cu 30 de ani, 81 de pui s-au născut în captivitate, 370 de condori au fost reabilitați și 230 au fost eliberați în toată America de Sud, inclusiv în Venezuela, Columbia, Ecuador, Chile și Bolivia. Pentru mulți localnici, succesul programului are și o rezonanță spirituală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE