Conflictul de la graniță și declarațiile alarmiste ale liderilor politici ne provoacă stres și neliniște. Psihologii numesc acest fenomen care ne acaparează gândurile: „anxietate de război”. Specialiștii ne sfătuiesc să rămânem ancorați în activitățile zilnice și să nu ne pripim să luăm decizii radicale cu privire la viitor.
Ultimele săptămâni au fost pline de discuții tensionate între liderii mondiali, iar oamenii au simțit presiunea. Experții numesc fenomenul „anxietate de război”. În tumultul geopolitic, mulți români încep să își pună întrebări cu privire la viitor.
„Îmi dau o panică de viitor, nu aș vrea să ajung în război, să ajung pe front în armată. Nu este deloc visul meu. Îmi doresc să am o carieră în continuare și să nu fiu limitat de probleme din politică”, spune un tânăr.
„M-am gândit așa la câteva posibile țări în care să plec în caz de urgență, dar nu pot să zic că anxietatea asta de război m-a făcut să fac acțiuni concrete sau că se simte foarte urgent”, a mai spus un alt tânăr.
Studiile arată că știrile despre lucruri negative pot să declanșeze un nivel crescut de neliniște în societate.
Ștefan Laurențiu, psiholog în Colegiul Psihologilor: „Cu siguranță există o stare de îngrijorare în cadrul societății. Oamenii încep să își caute mai multe resurse, astfel încât să poată dobândi mai multe informații, să se poată proteja într-o oarecare măsură și astfel devin hipervigilenți.”
Cum putem gestiona anxietatea de război
Experții spun că deși este bine să fim informați, este important să nu intrăm într-un cerc vicios care să ne ducă și mai mult în anxietate. Trebuie să rămânem conectați în prezent, pe activitățile zilnice.
Ștefan Laurențiu, psiholog în Colegiul Psihologilor: „Cea mai bună metodă este de a ne reactiva resursele de solidaritate. În sensul că trebuie să ne sprijinim reciproc, să ne răspundem la întrebări, să nu ezităm explicațiile. Trebuie să ne continuăm viața normal, să încercăm să ne angrenăm în activități ca și până acum și să nu fim bulversați de știrile care circulă.”
„Evitam să mă uit la știri și vedeam foarte multă panică în jurul meu, atât acasă, cât și la televizor pentru că toată lumea expunea foarte grav situația și nu zic că nu trebuie să ne panicăm, dar trebuie să ne păstrăm oarecum cumpătul și să gestionăm asta”, a precizat o tânără.
„Este într-adevăr o neliniște constantă aș putea spune, dar rămân pozitivă. Aleg să manageriez să nu îmi apară atât de multe, iar la știri, odată ce se repetă aceleași subiecte, nu mai stau să le mai ascult”, a mai spus o altă tânără.
Psihologii ne sfătuiesc să luăm o pauză de la ecrane când simțim că informația este prea multă și să ne întoarcem la lucrurile care ne relaxează.