Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antreprenori români de succes în Europa. Paul Balogh a realizat software educațional pentru Eton College

Antreprenorul Paul Balogh este unul dintre românii care realizează lucruri remarcabile în străinătate cum ar fi software-uri educaționale pentru digitalizarea școlii. Unul dintre produsele inventate de el și de colegul său Cristian Dinu este folosit chiar de celebrul Eton College din Londra, pepiniera clasei politice britanice.

Paul Balogh a plecat din țară în urmă cu șapte ani. Începuse deja să lucreze la software-uri educaționale, când a primit un mail din Londra, cu o invitație care i-a schimbat viața.

„În cazul meu a fost un amestec de accident, de întâmplare, cu un amestec de context. Pe noi ne-a găsit un accelerator din Marea Britanie, din Londra, specializat pe tehnologia educației, și pentru că în România construiam software pentru educație pentru manuale digitale și ne-au invitat să aplicăm. Ne luptasem direct cu corupția din vremea aceea, din România. Deși am avut succes în acea luptă, învingerea s-a lăsat cu mult amar și multă durere. Contextul acela a făcut ca accidentul, întâmplarea cu mutatul la Londra să devină permanent.”

Doi necunoscuți din România

Paul și colegul său Cristian au înscris compania lor de atunci în acest concurs și în mai puțin de o lună de zile au aflat că l-au câștigat.

„Am reușit destul de repede să trecem peste niște bariere care, în România, ar fi părut de netrecut. De exemplu, ajunseserăm chiar din primele luni ca softul nostru să fie utilizat la Eton College, pe care-l știe toată lumea, bănuiesc, mare colegiu unde au învățat Boris Johnson și mulți alții. În general, este o pepinieră de oameni politici. Un colegiu de foarte mare nivel de educație, la nivel internațional, am apucat să-l cunoaștem un pic și pe interior, să vedem cum arată, un model de Hogwards aproape, e fascinant. A fost interesant cum doi necunoscuți din România și o mică echipă au reușit să aibă propriul lor software folosit acolo, la Eton College.”

Pandemia a schimbat, însă, direcția bussiness-ului construit de cei doi, care s-au orientat către software pentru evenimentele multilingve realizate de firma foarte mari. De România îl leagă, în continuare cultura și trecutul trăit aici, spune Paul.

„E o iluzie că plecând dintr-un loc, chiar pleci de acolo, mai ales azi, în secolul XXI. Fundamental nu pleci din România, ai un bagaj cu tine pe care-l duci cu bune și cu rele, vine cu traume, vine cu tot felul de neplăceri, de frică de autoritatea administrativă, vii cu acest bagaj din Occident. De o parte din el scapi, dar sunt și lucruri care îți rămân acolo, adică sunt ale tale, pentru că nu ai cum, vii dintr-o altă cultură și e o bogăție, cultura asta pe care o cari cu tine este o bogăție.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE