Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken anunță o nouă tranșă de ajutor financiar pentru Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de un milliard de dolari. Anunțul a fost făcut în cadrul vizitei surpriză pe care șeful diplomației americane a făcut-o la Kiev.

Șeful diplomației americane a sosit într-o vizită neanunțată în capitala Ucrainei, pentru a transmite un mesaj ferm de susținere, în condițiile în care contraofensiva armatei ucrainene avansează. Blinken a precizat că noul ajutor oferit de SUA pe o perioadă de un an și jumătate este menit să susțină eforturile acestei contraofensive. Antony Blinken a fost primit de președintele Volodimir Zelenski. 

Ce elemente vizează nouă asistență financiară?

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: ”Suntem hotărâți, Statele Unite, să continuăm să mergem alături de voi. Iar președintele Biden m-a rugat să vin pentru a reafirma cu tărie sprijinul nostru.”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Mai ales acum, când războiul este aici, aceasta este o provocare dificilă și o perioadă grea pentru societatea noastră. Și întotdeauna liderii Statelor Unite, atunci când vin, transmit un mare mesaj de susținere.”

Șeful diplomației americane a discutat și cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. Noua tranșă de asistență financiară vizează inclusiv apărarea aeriană a Ucrainei.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: ”Asistența include 175 de milioane de dolari în plus, în cadrul autorității care va oferi un sprijin semnificativ pentru apărarea aeriană a Ucrainei, o nevoie critică, după cum l-ați auzit pe Dmitro, printre alte domenii, alte 100 de milioane de dolari în finanțare militară externă, pentru a sprijini nevoile militare pe termen lung ale Ucrainei. 300 de milioane de dolari pentru a sprijini eforturile de aplicare a legii în vederea restabilirii și menținerii legii și ordinii în zonele eliberate.”

Dincolo de discuțiile despre contraofensivă, Blinken și Kuleba au găsit timp să cineze în oraș. Șefii diplomațiilor au mâncat cartofi prăjiți la un restaurant fast-food american. Marele lanț McDonalds s-a întors de curând la Kiev, în pofida războiului. Compania s-a retras definitiv din Rusia încă din primele luni ale invaziei declanșate de Vladimir Putin.

Secretarul de stat american este primul înalt oficial american care vizitează Kievul de la declanșarea contraofensivei militare a Ucrainei, la începutul lunii iunie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE