Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANRE vrea un al doilea contor pentru prosumatori. Plata lor se va face prin tariful de distribuție

ANRE a emis un ordin care cere prosumatorilor să monteze un contor suplimentar pentru a măsura energia produsă de ei înșiși, potrivit Hotnews.

Prosumatorii argumentează că datele necesare sunt deja înregistrate de contorul actual și că noile echipamente, estimate la peste 100 de milioane de euro, sunt redundante și vor crește facturile pentru toți românii.

”Cu toate că taxa pe soare (taxa pe energia consumată din producția proprie - n.r.) a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori.

Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul și software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori)”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).

ANRE: costurile, suportate de consumatori și prosumatori

Potrivit asociației, ANRE admite că aceste costuri vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România prin tariful de distribuție.

”România nu are în acest moment o rețea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toți consumatorii din România. În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE irosește 100 milioane de euro și instalează câte două contoare inteligente la fiecare prosumator”, precizează asociația.

Prosumatorii cred că ANRE dorește să monitorizeze această energie pentru raportarea la nivel european.

”ANRE și Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investițiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiții serioase în infrastructură, ANRE și Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic”, se mai arată în comunicatul APCE.

ANRE susține că introducerea contoarelor inteligente este conform Directivei europeană 2019/944.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE