Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANM: Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Avertizarea, în vigoare până la noapte

ANM a emis, vineri dimineață, o alertă de cod galben de ploi torențiale, vijelii, grindină și instabilitate atmosferică. Avertizarea va fi în vigoare până la noapte.

Meteorologii au transmis că vineri, 8 iulie, în intervalul orar 12:00 – 23:00, va intra în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

În acest interval, local în Oltenia, Dobrogea, sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei și în nord-vestul Munteniei, precum și în Carpații Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp. Totodată, local, manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi și sâmbătă (9 iulie) și duminică (10 iulie).

Ploi peste media ultimelor decenii. Meteorologii anunță o perioadă plină de precipitații

Totodată, meteorologii anunță că în perioada aceasta va ploua peste media ultimilor decenii.

”Codul portocaliu a fost restrâns, mai este valabil până în această seară pentru județele Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu. Codul galben, de asemenea, până în această seară, vizează județele Prahova, Ialomița, Călărași și municipiul București și, de asemenea, partea de vest a Munteniei și partea de est și nord-est a Olteniei, zone în care vor fi mai degrabă manifestări de instabilitate atmosferică, adică averse destul de grave care pot acumula cantități mari de apă.

În zonele cu cod portocaliu va continua să plouă, așa cum se va întâmpla și în București până la jumătatea acestei zile. Și să mai spunem că în județele care au fost sub cod roșu, s-au acumulat, în câteva ore, mai mult de 60 de litri pe metru pătrat. E un mic început, un lucru bun pentru zonele în care ploaia a fost mai consistentă, s-au adunat cantități mai mari de apă.

Pe de altă parte, pentru zilele viitoare, pentru că vă spuneam că va ploua cam în fiecare zi, ploile se vor muta de la o regiune la alta. Deci, per ansamblu, chiar dacă punctual pentru această săptămână va ploua mai mult decât este media ultimelor decenii, la nivelul lunii probabil nu se va remedia situația secetei.”, a declarat pentru Euronews, Florinela Georgescu, direct ANM.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE