Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va fi vremea în august. „Cu siguranţă, se va extinde starea de secetă pedologică extremă”

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat că ne așteapă o lună august extrem de caldă, cu precipitații puține. Potrivit acesteia, „se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară”.

„Este semnificativ faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie - 22 august, prin actualizarea estimărilor pentru intervalul de o lună, la nivelul celor patru săptămâni, rămâne pe un fond de vreme caldă şi cu semnal în continuare de deficit de precipitaţii fapt care va accentua şi posibil, cu siguranţă, se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, de asemenea Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei", a spus directorul ANM.

Codul portocaliu va fi extins

În ceea ce privește valul de căldură care lovește România zilele acestea, directorul ANM a spus că se aşteaptă ca valul de căldură să se intensifice, menţionând că avertizarea meteorologică de cod portocaliu de caniculă va fi extinsă duminică şi în zona de sud a ţării.

„În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10.00 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a ţării, respectiv Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38 şi 40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat", a precizat Mateescu, la videoconferinţa premierului Nicolae Ciucă cu prefecţii, pe tema măsurilor de intervenţie pentru combaterea efectelor caniculei.

Disconfortul termic va fi accentuat

Ea a menţionat că duminică avertizarea meteo va fi extinsă pentru zona de sud.

„Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele, de asemenea, vor fi cuprinse între 30 şi 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi unul în continuare accentuat, cu pragul temperatură/umezeală peste 80 de unităţi. Vorbim şi de avertizare meteorologică de cod galben astăzi şi mâine, care rămâne valabilă, de asemenea, în cea mai mare parte a ţării, pentru că şi în aceste zone valorile de temperaturi sunt cuprinse între 35 şi 37 de grade, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim, de asemenea, tot de o avertizare meteorologică de cod galben, în continuare, pentru că în regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 - 37 de grade", a arătat directorul ANM.

Potrivit Elenei Mateescu, duminică, în jumătatea de nord a ţării, după orele amiezii, vor fi şi manifestări specifice instabilităţii atmosferice - vijelii şi averse torenţiale la nivel punctiform.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE