Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anchetă în cazul unui scurgeri de informații confidențiale ale Tesla. Compania lui Elon Musk riscă o amendă uriașă

Compania Tesla ar putea fi amendată cu peste trei miliarde de euro deoarece n-ar fi protejat date despre clienți, angajați și parteneri de afaceri. O investigație a publicației germană Handelsblatt despre o scurgere masivă de informații relevă că un avertizor de integritate a făcut publice 100 gigabytes de documente confidențiale ce conțin informații despre plângeri făcute de clienți privind sistemul de conducere autonomă Autopilot al Tesla, precum și date sensibile despre Elon Musk, conform The Guardian.

Publicația germană Handelsblatt precizează că a intrat în posesia numeroase documente ce conțin date despre clienții Tesla. În fișiere se regăsesc numele a peste 100.000 de foști și actuali angajați, inclusiv informații despre contribuțiile sociale ale lui Elon Musk, directorul general al Tesla. Mai mult, au fost făcute publice adrese de e-mail private, numere de telefon, salariile angajaților, detalii bancare ale clienților, precum și secrete de producție

Scurgerea masivă de informații ar putea fi catalogată drept o încălcare a legislației GDPR, au evidențiat jurnaliștii germani.

The Guardian a precizat, în schimb, că nu a putut verifica documentele din surse independente.

Reprezentanții Biroului pentru protecția datelor din Brandenburg, statul federal german unde se află uzina Tesla, au precizat că scurgerea de date este una ”de proporții”.

"Nu-mi pot amintesc despre un caz de o asemenea amploare”, a afirmat Dagmar Hartge, responsabilul cu protecția datelor din Brandenburg, conform The Guardian.

În cazul în care se va dovedi că a fost încălcată legislația, compania Tesla ar putea fi amendată cu până la 4% din vânzările sale anuale, ceea ce ar putea însemna 3,26 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari).

Printre fișierele divulgate, cotidianul Handelsblatt a menționat că este vorba despre numeroase plângeri ale clienților cu privire la programele de asistență pentru șoferi ale Tesla, cu aproximativ 4.000 de plângeri privind accelerarea bruscă sau erori ale sistemului de frânare.

Sindicatul german IG Metall a precizat că dezvăluirile sunt "îngrijorătoare" și a solicitat Tesla să informeze angajații despre toate încălcările privind protecția datelor.

Autoritățile din Țările de Jos anunță măsuri în cazul scurgerii de informații de la Tesla

Un avocat al companiei Tesla citat de publicația Handelsblatt a menționat că un ”fost angajat nemulțumit" a abuzat de acces în calitate de tehnician de service, adăugând că firma va lua măsuri legale împotriva persoanei suspectate de scurgerea de informații.

Autoritatea de supraveghere a protecției datelor din Olanda a declarat vineri că are cunoștință de posibile încălcări ale protecției datelor Tesla.

"Suntem la curent cu investigația din Handelsblatt și o analizăm", a declarat un purtător de cuvânt al autorității de supraveghere a datelor din Țările de Jos, unde se află sediul european al Tesla.

Handelsblatt a declarat că Tesla a notificat autoritățile olandeze cu privire la încălcarea securității datelor, dar purtătorul de cuvânt al intituției a spus că nu știe dacă compania a făcut vreo declarație către agenție. Tesla nu a fost disponibilă pentru comentarii vineri.

Mai mult, agenția Reuters a relatat în luna aprilie că grupuri de angajați Tesla au partajat în privat, prin intermediul unui sistem de mesagerie internă, videoclipuri și imagini uneori foarte invazive înregistrate de camerele de luat vederi ale mașinilor clienților între 2019 și 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE