Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anca Simina, jurnalistă Recorder, despre vila renovată de RA-APPS cu șapte milioane de euro: Nu poți să cheltui bani publici fără să explici de ce

Jurnalista Anca Simina, unul dintre autorii investigației Recorder despre investiția de șapte milioane de euro realizată de RA-APPS pentru renovarea unei vile destinate unui demnitar, a declarat la Euronews România că nu este surprinsă de răspunsul oferit de Administrația Prezidențială potrivit căruia ”președintele nu a cerut o reședință”. De asemenea, ea a explicat că ”RA-APPS nu poate pune la dispoziția nimănui un șantier” și se așteaptă ca, în urma dezvăluirilor, instituții ale statului român să înceapă verificări despre modul în care sunt cheltuiți banii publici.

În direct la Euronews România, Anca Simina a afirmat că dacă ar fi cerut RA-APPS o reședință, președintele Klaus Iohannis ar fi primit un imobil deja ridicat, aflat în administrarea Regiei.

Acest răspuns nu surprinde deloc pentru că e foarte importantă întrebarea.

Întrebarea dacă este aceasta: a cerut sau nu președintele Iohannis o reședință pentru finalul de mandat, sigur că răspunsul nu poate fi decât cel pe care Administrația Prezidențială l-a dat: președintele nu a cerut o reședință.

Dacă președintele Iohannis sau orice alt beneficiar teoretic al acestei legi ar face o cerere acum, nu ar putea cere o casă de la o anume adresă, ci doar o reședință de protocol. Asta spune legea, urmând ca RAAPPS să-i pună la dispoziție ceea ce are. Ori, astăzi RAAPPS nu poate pune la dispoziția nimănui un șantier”, a precizat Anca Simina, jurnalistă Recorder.

Jurnalista Anca Simina, despre cine ar fi beneficiarul vilei din Aviatorilor: ”Am adunat niște indicii care duc la aceeași persoană”

”De aceea, ar fi imposibil ca președintele să ceară o anumită reședință și ar fi imposibil ca președintele să fi cerut deja pentru că nu ar avea niciun sens. Ar primi doar o reședință deja ridicată.

Președintele are o reședință de protocol în acest moment, cea pe care o are șeful statului de mai mulți ani - Vila Lac 3.

Nu am adresat această întrebare Palatului Cotroceni, pentru că prevedeam acest răspuns. De altfel, noi nu am indicat persoana președintelui ca fiind beneficiarul cert al acestei investiții.

Am adunat niște indicii care duc la aceeași persoană și ne-am bazat pe gândirea critică a publicului larg care poate decide cu siguranță care este cea mai potrivită persoană care se potrivește acestei descrieri”, a mai precizat Anca Simina.

”M-aș aștepta ca RA-APPS să nu continue în bugetul de investiții cu această proiectare de 35 de milioane de lei”

În urma investigației, jurnalista Anca Simina se așteaptă să existe mai multă transparență din partea Regiei Autonome ”Administrația patrimoniului protocolului de stat'' (RA-APPS).

”M-aș aștepta ca RAAPPS să nu continue în bugetul de investiții de anul acesta care nu e încă aprobat cu această proiectare de 35 de milioane de lei pe care a prins-o în bugetul de anul trecut.

Anul trecut a prins o proiectare de 35 de milioane de lei, din care a cheltuit 15 milioane. M-aș aștepta ca în urma discuțiilor publice pe această temă care merg toate în direcția - de ce șapte milioane de euro - suma aceasta să fie mult diminuată, mai ales pentru că autorizația de construire și lucrările pentru care s-a obținut autorizația de construire însumează doar 800.000 de euro.

Așadar, diferența de la 800.000 de euro, cât e necesar se pare pentru renovarea unei clădiri - monument istoric, până la șapte milioane de euro, m-aș aștepta să fie mai bine drămuită de stat”, a menționat jurnalista Recorder.

Bugetul RA-APPS pentru 2024 încă nu a fost aprobat. ”Ar trebui să existe alte instituții ale statului care să înceapă verificări”

”Acel buget de investiții pentru 2024 se aprobă în această perioadă, nu este încă aprobat. E spațiu pentru o decizie înțeleaptă.

Apoi, m-aș aștepta la foarte multă transparență din partea Secretariatului General sub care funcționează RA-APPS și din partea RA-APPS.

Nu poți să cheltui bani publici fără să explici de ce și fără să scoți la licitație aceste lucrări, nu negociere prin atribuire directă. La o astfel de sumă, legea impune licitație și nu am avut așa ceva.

Pentru asta ar trebui să existe alte instituții ale statului care să înceapă verificări, verificări pe buget. Cum s-au cheltuit banii, de ce s-a făcut sau nu o licitație.

Aici este însă vorba despre cu câtă transparență cheltuim banii publici și în ce direcție și cât de asumat o facem”, a concluzionat Anca Simina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE