Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiști: O oprire completă a livrărilor de gaze ar putea duce Germania la recesiune

Rusia a întrerupt de luni livrările de gaze naturale către țările europene prin gazoductul Nord Stream 1. Singura conductă de export a gazelor în Europa a rămas cea care traversează Ucraina.

Sistarea livrărilor a fost anunțată cu mult timp înainte și va dura până pe 21 iulie. Totuși, autoritățile din mai multe țări europene, inclusiv Germania și Franța, își fac griji că Rusia ar putea prelungi perioada în care nu transportă gaze prin Nord Stream.

O oprire completă a livrărilor ar putea duce Germania la recesiune

Analiștii sunt de părere că o oprire completă a livrărilor ar putea duce Germania la recesiune, iar economia țării va înregistra o scădere de 5%.

Chris-Oliver Schickentanz, analist: „Acest lucru ar fi comparabil cu recesiunea pe care am experimentat-o în criza financiară și economică din 2008-2009, deci, cu siguranță, va fi o schimbare severă a economiei germane.”

Din 14 iunie, conducta era folosită la doar 40 la sută din capacitate. Atunci, Rusia a motivat că a redus livrările din motive tehnice. O turbină necesară pompării combustibilului nu a fost restituită de către Canada, acolo unde a fost trimisă pentru reparații. Autoritățile canadiene au argumentat reținerea prin sancțiunile impuse Rusiei. Din cauza problemelor cu furnizarea gazelor, țările europene au reușit să-și umple depozitele de gaze pentru iarnă doar în proporție de 60 la sută, față de planul de 80 la sută. Există temeri că nu vor reuși să stocheze la timp întregul volum necesar de gaze. Nord Stream are o capacitate de transport de 55 miliarde de metri cubi anual.

România poate să asigure necesarul din resurse interne

Pe de altă parte, România poate să asigure necesarul din resurse interne, dar va putea primi și gazul azer, care a început să fie livrat prin Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline în urmă cu câteva zile, consideră analistul Ionuț Purica.

Interconectorul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline a fost inaugurat pe 8 iulie. Cantitatea pe care Azerbaijanul și-a propus să o livreze către Europa în acest an va ajunge la 10 miliarde de metri cubi de gaz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE