Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Amnesty International cere anchetarea celor responsabili pentru invazia Ucrainei

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Amnesty International a cerut ca cei responsabili de invazia rusă din Ucraina să fie aduşi în faţa justiţiei, în contextul împlinirii unui an de la începutul războiului, relatează DPA, citată de Agerpres.

„Comunitatea internaţională ar trebui să facă tot posibilul pentru a garanta că cei responsabili de crime, conform dreptului internaţional, să fie aduşi în faţa justiţiei”, a spus Markus Beeko, secretar general al Amnesty International în Germania, citat miercuri într-un comunicat de presă.

„Aceasta include investigaţii asupra comandanţilor militari de rang înalt şi liderilor civili”, a adăugat el.

Crime de război și violențe sexuale comise de forțele ruse

De la începutul invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie 2022, trupele Moscovei au comis crime de război şi alte încălcări ale dreptului umanitar internaţional, inclusiv execuţii extrajudiciare, violenţe sexuale şi legate de gen, atacuri asupra infrastructurii civile şi locuinţelor, deportări de civili, precum şi crime extrajudiciare la scară largă prin bombardarea de oraşe, conform Amnesty.

Invazia însăşi a fost un act de agresiune care a încălcat dreptul internaţional şi care a declanşat o catastrofă privind drepturile omului, a mai transmis organizaţia.

„Oamenii din Ucraina au trecut prin orori inimaginabile în aceste 12 luni de război”, a spus Beeko.

„Ei merită justiţie şi reparaţii pentru suferinţa fizică, psihică şi economică produsă de (preşedintele rus) Vladimir Putin şi trupele ruse. Comunitatea internaţională are datoria de a-i trage la răspundere pe vinovaţi”, a adăugat el.

Distribuie

Taguri