Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Ziua în care Marea Neagră a înghețat. În 2012, erau minus 18 grade pe litoral; astăzi, cu peste 20 de grade mai cald

1 februarie 2012 este ultimul an în care Marea Neagră a înghețat, un fenomen spectaculos care a generat timp de câteva zile un adevărat pelerinaj la malul mării. La 11 ani distantă, temperaturile sunt mai mari cu peste 20 de grade Celsius, iar peisajul este cu totul altul.

În 2012, pe litoral s-a produs un fenomen extrem de rar. În portul Constanța, marea a înghețat aproape de mal. Singura dată când marea a mai fost acoperită de un strat de gheață a fost în anul 2006. Stratul de gheață măsura câțiva centimetri, pe o distanță de aproximativ 100 de metri în larg.

Spectacolul naturii a putut fi surprins în imagini în zona portului Tomis, acolo unde condițiile au fost prielnice pentru ca marea să înghețe.

VEZI GALERIA
9 imagini

Iarna anului 2012 a fost una extrem de geroasă cu temperaturi negative ce au atins în unele zone chiar și -30 de grade Celsius.

Temperaturi record în iarna anului 2023

În iarna anului 2023, temperaturile înregistrate în această perioadă au depășit cu mult valorie obișnuite.

Luna ianuarie a adus vreme caldă, soare și temperaturi primăvăratice. Din această cauză, România a fost împărțită în două anotimpuri. În București, au fost astăzi temperaturi record, de peste 20 de grade Celsius, în timp ce în zonele montane au fost înregistate ninsori și temperaturi negative.

Pe cât de plăcută, pe atât de ingrijorătoare este situația, spun specialiștii, mai ales că efectele le resimt atât natura, cât și de oameni. Meteorologii spun ca normalul pentru această perioadă nu ar fi trebuit să depășească 4 grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE