Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amendament privind pensiile speciale ale magistraților: perioadă de grație de 5 ani pentru a ieși la pensie în aceleași condiții ca acum

Protestele magistraților, care sunt nemulțumiți din cauza preconizatelor modificări ale pensiilor lor speciale, au determinat măsuri speciale. Astfel, a fost depus un amendament la Camera Deputaților, care prevede o perioadă de grație de cinci ani în care judecătorii și procurorii pot ieși la pensie după actuala lege. Noile modificări ar urma să intre în vigoare abia peste cinci ani, în 2028.

Perioadă de grație privind noile reglementări ale pensiilor speciale ale magistraților

"Persoanele prevăzute la alin.(1) care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru a beneficia de pensie de serviciu conform reglementărilor în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani conform acelorași reglementări, beneficiază de drepturile aferente pensiei de serviciu în condițiile reglementate anterior intrării în vigoare a prezentei legi. (6) Prevederile alin.(5) se aplică până la data de 31 decembrie 2028”, se arată în amendament.

Schimbările privind pensiile speciale intră în vigoare pe 31 decembrie 2028

Din 31 decembrie 2028, se va introduce vârsta minimă de pensionare de 60 de ani, în cazul magistraților și de 65 de ani, în cazul celorlalte categorii.

Magistrații se pot pensiona dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani și dacă îndeplinesc vârsta standard de pesionare prevăzută de lege, iar pensia de serviciu va fi în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent din ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eșalonării prevăzute de lege. Acest cuantum nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu.

Pe 21 iunie, la inițiativa CSM, magistrații au intrat în grevă pe termen nelimitat și au amânat soluționarea dosarelor, cu excepția celor urgente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE