Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul Radu Ioanid a precizat câți români sunt în Israel și cum funcționează repatrierile. Câte victime sunt

De sâmbătă dimineață, 7 octombrie, Israelul se află în război, după atacul surprinzător al grupării Hamas. Între timp, forțele israeliene s-au mobilizat de urgență în număr extrem de mare și încearcă să elimine această grupare teroristă.

Însă în ciuda primirii acestei lovituri surprinzătoare, Israelul a reușit să respingă mai multe atacuri cu rachetă. Ambasadorul României în Israel a vorbit despre cruzimea loviturii.

Radu Ioanid: "Israelul este în șoc. E ceva de neînchipuit"

Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel: "Probabil ca și mulți israelieni, în prima clipă am avut o senzație de deja-vu, noi am trecut prin asta chiar în tipul mandatului meu aici, a mai fost un atac masiv făcut de Hamas cu rachete și am avut o senzație de repetare. Ar trebui înțeles că aceste rachete sunt destul de primitive, sistemul israelian de apărare împotriva lor este extrem de eficient. Cred că la atacul precedent, dacă nu mă înșel, au fost 14 victime.

Eu am zis că e foarte neplăcut, dar o să treacă. Surpriza mare pentru Israel a fost acest atac al așa-zișilor militanți Hamas, discutăm despre teroriști de cea mai joasă speță, care au executat civili, familii întregi. Ați văzut imaginile de la festivalul de muzică, imagini barbare, civili luați ostatici, femei violate, corpuri de israeliani omorâți peste care s-a scuipat, bătrâni și copii, persoane cu dizabilități răpite, copii de un an.

Este vorba de peste 700 de morți, peste 2.000 de răniți. Israelul este în șoc, a fost în șoc, pentru că a fost o situație e adevărat că relativ locală, dar să ne gândim la procentul de pierderi umane comparat cu populația. Practic, avem o pierdere mai mare decât a avut America în septembrie 2001. Este ceva de neînchipuit".

Câți români se află în Israel și cum se fac repatrierile

Ambasadorul Radu Ioanid a vorbit și despre numărul de români care se află în Israel și a dat detalii despre modul în care aceștia pot fi repatriați.

Radu Ioanid: "România consideră fără ezitare Hamas o organizație teroristă, ca și restul statelor europene. Nu avem niciun fel de posibilitate de a negocia cu ei. Numărul cetățenilor israelieni care au și cetățenie română este de ordinul zecilor de mii. Există o populație de origine română, a doua sau a treia generație, de cel puțin 600.000 de oameni care iubesc România.

În legătură cu românii care sunt temporar, e mai complicat. Numărul celor care sunt aici cu permise de muncă este extrem de redus, poate că există 2.000, poate 1.500. Este vorba de muncitori foarte specializați, fie de doamne care îngrijesc bătrâni. Avem puțin peste 800 de oameni, cetățeni români, care au fost repatriați, cu sprijinul direct al ambasadei române, care i-a ajutat să-și procure bilete de avion.

Pe lângă asta, mai există alte câteva sute de oameni care, tot cu sprijinul consulatului României la Tel Aviv, au plecat beneficiind de sfaturi telefonice sau de sprijin la aeroport. Să ne imaginăm o situație reală în care, după începerea ostilităților și actelor de terorism, au fost încă grupuri de turiști români care au sosit în Israel. Noi estimăm că mai există acum cam 900 de cetățeni români veniți temporar aici pentru turism, din care cam două treimi sunt grupuri de pelerini, cam 700 și ceva. Iar diferența până la 900 și ceva sunt turiști individuali sau oameni care au venit în vizită la prieteni sau rude.

Categoria prioritară este cea a celor care au avut bilete de avion care s-au anulat și care doresc să aibă sprijinul nostru pentru a se repatria. Atenție, nu e vorba de evacuări, care sunt transporturi masive, gratuite, cu avioane militare, ci este vorba de repatrieri cu sprijinul Guvernului și Ministerului de Externe și al Taromului. Aceasta este categoria prioritară, omeni care nu mai au bilete de avion pentru că nu mai zboară companiile în Israel.

Categoria a doua sunt cei care au bilete, dar vor să plece imediat. Au și ei prioritate. Avem a treia categorie de oameni care au bilete și nu doresc să plece, au bilete peste trei, patru sau cinci zile, se simt în relativă siguranță și dorescă să rămână.

În ceea ce privește grupurile de pelerini, e o situație foarte interesantă, pentru că, între ei, sunt oameni care s-au despărțit de grup și vor să plece imediat și evident că sunt pe lista noastră de priorități și există grupuri sau fracțiuni de grupuri care nu vor să plece până nu-și termină turul turistic. E o situație care trebuie defalcată, să nu riscăm să exagerăm. Deocamdată aeroportul funcționează, sunt linii aeriene care nu funcționează, în special cele din Europa de Vest sau din SUA. Deocamdată nu sunt probleme la aeroport".

Un român a fost ucis în Israel

Până în acest moment, se știe clar că un soldat de origine română a fost ucis, însă întrebarea care se pune este dacă mai sunt astfel de victime.

Radu Ioanid: "Din păcate, am informații contradictorii. Ceea ce știm cu siguranță este că a fost omorât, dar nu-mi este foarte clar dacă a murit într-o acțiune militară împotriva teroriștilor sau a fost o victimă a lor participând la acest eveniment muzical. Nu cunosc aceste amănunte. Știu că avea 22 de ani.

Nu avem astfel de informații (n.r.: dacă există și români printre ostatici), sunt printre victime și ostatici și cetățeni din alte țări, și din Europa și din America de Nord. Dacă vom avea astfel de o schimbare în acest sens, Doamne ferește, veți ști, dar nu cred că este cazul".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE