Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Rafila, despre infecțiile nosocomiale din spitale: „Zilnic în România sunt, în medie, cinci decese”

Spitalelele din România încă ascund infecțiile nosocomiale. Acest lucru reiese din raport făcut chiar de Ministerul Sănătății. Alexandru Rafila pune sub semnul întrebării informațiile primite. Doar 1% din totalul cazurilor externate au avut infecţii asociate asistenţei medicale, în timp ce media la nivel european este de 7%.

Ministrul Sănătații spune ca nu există nicio țară în lume care să nu aibă infecții nosocomiale. Raportul pe care l-a întocmit Ministerul Sănătății arată că procentul infecțiilor nosocomniale din România a crescut, dar încă este departe de adevăr.

Alexandru Rafila, Ministrul sănătații: „România raportează 1%. Media la nivel european este de 7%, noi am crescut de la 0,2 la 1,26. La nivelul UE sunt în fiecare an 37 de mii de decese sunt datorate asistenței medicale. România are circa 5% din populația Uniunii Europene și dacă ar fi să extrapolăm aceste cifre.”

În România sunt, în medie, cinci decese pe zi din cauza infecțiilor nosocomiale

Alexandru Rafila crede că aproximativ 1.700 de decese în fiecare an ar fi provocate de infecțiile din spitale. Ministrul Sănătății susține că managerii spitatelor care fac raportări incorecte trebuie sancționați. Există deja un ordin de ministru care prevede acest lucru, în dezbatere publică.

Alexandru Rafila, Ministrul sănătații: „Zilnic în România sunt, în medie, conform estimării, probabil sunt în jur de cinci decese. Un manager trebuie încurajat să raporteze. Eu personal m-aș duce la un spital la care managerul raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează zero sau 0,1.”

Infecţiile asociate asistenţei medicale au revenit în atenție după decesele de la Spitalele Judeţene Târgu-Mureş și Cluj. România a trecut prin coșmarul Colectiv, în care autoritățile de atunci spuenau că Avem de toate, iar în spitale cu infecții nosocomiale au murit zeci de tineri care scăpaseră de incendiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE