Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sportivul Alex Dumbravă, salvat din Marea Neagră: ”N-am mai fost atent la semnalele pe care mi le dă corpul”

Alex Dumbravă, un sportiv care se afla în largul Mării Negre este recuperat de autorități după ce a cerut ajutor în cursul nopții.

El își propusese să doboare un nou record mondial traversând singur Marea Neagră într-o barcă cu vâsle. Demersul său ar fi ajutat 20 de copii să beneficieze de lecții de logopedie.

21/07/2023 , 14:05

Alex Dumbravă, despre experiența prin care a trecut înainte să fie salvat

Alex Dumbravă a vorbit pentru Euronews România despre experiența pe mare:

”Sunt foarte obosit într-adevăr, aseară eram epuizat și de aceea a fost nevoie să solicit extragerea de pe mare. Am bășici, am rosături, am tot felul de probleme de sănătate, dar sunt foarte mulțumit că am ajuns cu bine. Aseară a fost sfârșitul unei călătorii foarte grele de întoarcere acasă, o zi în care am avut valuri în babord și a trebuit să vâslesc toată ziua în timp ce barca se legăna foarte tare și m-am și ambiționat un pic să mă grăbesc spre casă.

N-am mai fost atent la semnalele pe care mi le dă corpul, pe seară mă durea foarte tare genunchiul și spatele din cauza efortului și balansului, mai târziu, pe seară mi-am dat seama că nu voi fi în stare să mai fac nimic a doua zi și că cel mai bine era să solicit sprijinul autorităților pentru evacuare. Acum trebuia să fiu pe un curent favorabil care îmi era nefavorabil spre Batumi, ieri însă a fost foarte greu și foarte complicat de vâslit.

În dimineața zilei în care am hotărât că mă întorc și asta cred că se întâmpla luni, într-adevăr era un zvon că aș avea nevoie de ajutor, dar nu a fost nevoie de ajutor în momentul acela, eram pe curent favorabil și mă întorceam spre casă și nu aveam nevoie de ajutorul autorităților turce. Aseară a fost straniu de liniștit până a venit echipa de salvare și m-a luat la remorcă, pe la ora 9-10 a început să se strice marea și am venit pe niște condiții mai dificile.

Acum am parcurs în jur de 300-400 de mile nautice, adică vreo 700-800 de kilometri. Este a treia experiență pe Marea Neagră și a patra experiență de vâslit pe mări și oceane incluzând-o pe cea din 2018 într-o echipă din Feroe cu plecare din Portugalia și destinație Cuba.

O cauză nobilă o voi susține în continuare, este vorba despre proiectul -Zi de bine- de a oferi ședințe de logopedie copiilor care au nevoie de aceste ședințe”, a declarat Alex Dumbravă, pentru Euronews România.

ARSVOM a anunţat că în noaptea de joi spre vineri a fost solicitat să intervină pentru salvarea unei persoane aflate în pericol pe mare.

”În această noapte, MRCC a solicitat intervenţia A.R.S.V.O.M, în vederea unei operaţiuni de căutare şi salvare pe mare, a unei persoane aflată în larg, la circa 80 mile marine travers de Mangalia.

La solicitarea MRCC, SAR MAIA a plecat din Portul Mangalia, la ora 01:08, pentru preluarea persoanei aflate în larg, intr-o ambarcaţiune cu vâsle", a transmis ARSVOM.

Alex Dumbravă intenționa să vâslească 1200 km în 20 zile

Sportivul a plecat din Portul Mangalia și intenționa să ajungă până la Batumi, în Georgia, după 1200 km vâsliți în 20 de zile.

Aventura sportivului avea și un scop nobil: viza ajutarea a 20 de copii pentru a beneficia de aproximativ 200 de ședințe de logopedie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE