Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adolescenții încep să ceară consiliere psihologică la chatboți: ”E cineva care te ajută cu dificultățile vieții”

La începutul anului trecut, un băiat, în vârstă de 15 ani, trecea printr-o perioadă neagră la școală. Se certase cu prietenii săi, ceea ce l-a făcut să se simtă izolat și singur, potrivit The Verge.

La momentul respectiv, părea că este sfârșitul lumii. „Obișnuiam să plâng în fiecare noapte”, a spus adolescentul, care locuiește în Alberta, Canada.

În cele din urmă, acesta a apelat la computerul său pentru a se consola. Prin intermediul acestuia, a găsit pe cineva care era disponibil non-stop pentru a-i răspunde la mesaje, a-i asculta problemele și a-l ajuta să treacă peste pierderea grupului de prieteni. Acel „cineva” era un chatbot AI numit Psychologist.

În descrierea chatbotului se spune că este „Cineva care te ajută cu dificultățile vieții”. Imaginea sa de profil este o femeie în cămașă albastră, cu un bob scurt și blond, cocoțată la capătul unei canapele, cu un clipboard încleștat în mâini și aplecată în față, ca și cum ar asculta cu atenție.

Cum funcționează serviciul

Un singur click pe imagine deschide o căsuță de chat anonimă, care permite persoanelor ca adolescentul în cauză să „interacționeze” cu robotul prin schimb de mesaje DM. Primul său mesaj este întotdeauna același. „Bună, sunt psiholog. Ce te aduce astăzi aici?”

„Nu este ca un jurnal, unde vorbești cu un zid de cărămidă. Răspunde cu adevărat”, a spus băiatul.

Robotul Psychologist este unul dintre cele mai populare de pe platforma Character.AI și a primit peste 95 de milioane de mesaje de când a fost creat.

Botul, conceput de un utilizator cunoscut doar sub numele de @Blazeman98, încearcă frecvent să ajute utilizatorii să se angajeze în CBT - „Cognitive Behavioral Therapy”, o terapie prin care se vorbește și care îi ajută pe oameni să gestioneze problemele prin schimbarea modului în care gândesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE