Adolescenți români recrutați de o grupare nazistă. „Planul lor era să instaureze teroarea”

Un fenomen extrem de periculos începe să ia amploare în România anului 2025. Tineri sunt recrutați pe Telegram pentru a ucide sau pentru a bate cu cruzime ceea ce numesc „sub-umani”, adică minoritățile etnice, minoritățile sexuale, migranți care muncesc în țara noastră, persoane fără adăpost. Sunt persoane din societate ce nu se pot apăra.

Jurnaliștii de la Pressone infiltrați în grup au aflat că indivizii se laudă pe grupuri cu recruți că au omorât „sub-umani”. Ce-i drept, deocamdată nu au prezentat și probe.

Pentru alte acțiuni periculoase există însă probe clare. Au fost anchete ale Poliției despre vandalizări de morminte, de magazine sau mașini. Au fost bătuți oameni ai străzii sau migranți din Asia. În spatele acestor acțiuni, pe care poate le credeam răzlețe, este un grup organizat, care pe tăcute recrutează tineri români pe această rețea socială controversată, o rețea socială populară în special în Rusia.

Jurnaliștii Răzvan Filip și Renata Mogîldea au fost amenințați cu moartea. Organizația neonazistă încearcă să le afle adresele pentru că vor să le închidă gura. Ultimele amenințări cu moartea au fost făcute chiar astăzi.

Ce face poliția în acest caz? Anchetează, a fost răspunsul pe care l-am primit. Pentru că am cerut un punct de vedere, dar deocamdată reprezentanții poliției nu au dorit să vorbească despre cazul periculos.

Jurnalista Renata Mogîldea s-a infiltrat în Unitatea 731 și a povestit în emisiunea „România lui Vitalie” de la Euronews România ce a descoperit.

Ce este unitatea 731 care vrea să terorizeze societatea

Renata Mogîldea a explicat că unitatea 731 are la bază o „referință istorică din perioada nazistă, în principal din Japonia.”

„Este o grupare de cercetare a armatei naziste japoneze care a făcut foarte multe experimente chimice împotriva dușmanilor lor la acel moment, în special chinezi. A avut foarte multe repercusiuni - sute de mii de morți din cauza experimentelor pe care le făcea această unitate 731 în Japonia, în al Doilea Război Mondial. Practicile erau de asemenea comune și pentru naziștii din Germania. Ei de acolo și-au luat referința”, a afirmat jurnalista.

Membrii grupării primeau instrucțiuni în limba rusă. „În ultimă fază se vorbea despre atacarea unor stâlpi de electricitate, a infrastructurii țării”

„Aveau și niște planuri de a utiliza niște explozibil. Instrucțiunile erau în rusă.

Planul lor era să instaureze teroarea în principal în grupurile etnice minoritare din țara noastră, prin instigare la ură, pur și simplu. Se duceau prin acțiuni de hărțuire punctate într-un anumit mod, cu un punctaj necesar de a intra în unitate și de a intra într-o altă divizie considerată mai tehnică.

Planurile lor s-au definit cu timpul. Voiau să vandalizeze case prin încurajarea de utilizarea a explozibililor sau incendiere și în ultimă fază se vorbea despre atacarea unor stâlpi de electricitate, a infrastructurii țării, pentru că liderul considera că așa vor putea fi luați în considerare de autoritățile române”, a precizat Renata Mogîldea, la Euronews România.

Unitatea 731, mod de funcționare pe bază de teroare și sisteme de punctaj

E un model destul de practicat din partea Rusiei. Unitatea 731 și modelul lor de funcționare nu este ceva neapărat original, mai ales în partea noastră, de Est, există un grup foarte mare care se numește MKU, traduc în română - cultul maniacilor criminali. S-a speculat că își au originea din Nipru, Ucraina, dar sunt operați din partea rusă. Nu există mai multe informații și jurnaliștii internaționali care au investigat această grupare s-au bazat pe declarațiile pe care aceștia le dădeau.

Modelul lor de funcționare pe bază de teroare și sistem de punctaj este inspirat din această grupare MKU.

Liderul unității 731 este din Republica Moldova și stabilit în Germania. Mai erau și alți membri din Republica Moldova, dar asta nu înseamnă că din Republica Moldova își are originea extremismul”, a mai spus autoarea investigației.

Gruparea nazistă care recrutează adolescenți, împărțită în patru divizii. „Trebuiau să filmeze violențe”

„Aveau un model foarte interesant. Erau împărțiți în patru divizii - divizia tactică, divizia cibernetică, divizia de propagandă și divizia de recrutări.

Ei făceau niște acțiuni pe care trebuia să le filmeze și să le facă în formă de edit-uri, să fie simpatice, dinamice, puse pe o muzică antrenantă care să prindă la public. Tot pe modelul acestei grupări MKU se promovau pe Tiktok și pe Instagram încât să le vadă lumea. Trebuiau să filmeze violențe.

Își urcau aceste clipuri pe Tiktok și în descriere își puneau canalul lor de Telegram. S-a întâmplat pe parcursul investigației să observ mai mulți oameni care atunci când au aderat grupării pe Telegram, au spus că: «vă știu de pe Tiktok». Metoda lor funcționa în materie de a atrage lumea, de a se promova”, a mai precizat ea.

Jurnalistă: „Totul a fost construit pentru siguranța liderului mai mult, ca să nu poată fi găsit”

„Erau împărțiți în patru divizii, fiecare cu câte un lider. Liderul unității, așa numitul inquisitor (inchizitor), se considera liderul suprem și ar fi trebuit să comunice cu liderii subdiviziilor ca să dea mai departe membrilor informația, fiecare ce are de făcut. O structură foarte ierarhică. Totul a fost construit pentru siguranța liderului mai mult, ca să nu poată fi găsit.

Divizia tactică se ocupa în principal cu violențele. De exemplu, utilizarea de explozibil și atacarea infrastructurii.

Divizia de securitate cibernetică s-ar fi ocupat de infrastructura pe care unitatea ar fi trebuit să comunice, securitate membrilor încât să nu fie găsiți. Foloseau numere false pentru a-și crea conturile de Telegram, dar și atacuri de hacking asupra altor oameni sau a instituțiilor.

De asemenea, divizia de recrutări ar fi fost practic liderii care îndrumau viitorii membri să facă necesarul de puncte pentru a intra oficial în această unitate 731”, a mai explicat ea.

Membrii erau recompensați cu puncte „de la vandalism până la stickere, la maximum a omorî un om”

Despre unitate s-a vehiculat încă din iarna anului trecut că se va deschide sub o recrutare foarte bine pusă la punct. Nu știa nimeni despre ce era vorba la acel moment.

Pentru acțiunea de lipit stickere pe stradă vei fi punctat. Grafitti cu simboluri, vei fi punctat. Vandalism. Prin primăvară, la sfârșitul lunii martie, s-a lansat și așa zisul sistem, unde liderul a creat un bot care este un utilizator robotic cu care un alt utilizator poate interacționa.

Existau mai multe subpuncte, de la vandalism până la stickere, la maximum a omorî un om. Punctele creșteau în funcție de gravitatea”, a menționat jurnalista.

„Fiecare acțiune trebuia documentată, ca altcineva să acorde aceste puncte”

„E ceva ce face totul mult mai antrenant. Simulează un joc video. Ai vrea să cumulezi cât mai multe puncte, nu există un maxim. Era un clasament. Fiecare participant avea un canal deschis unde își putea încărca dovezile. Fiecare acțiune trebuia documentată, ca altcineva să acorde aceste puncte. Puteau să-și dea un punctaj între ei”, a spus jurnalista Renata Mogîldea.

Membrii unității 731 susțin că au omorât doi oameni în Arad

„Ei susțin că au omorât doi oameni din Arad, doi oameni de etnie romă din Arad. Nu am putut verifica această informație. În schimb, ne bazăm pe ceea ce susțin ei, cu ce se mândresc. Încurajau să aducă persoanele suspectate de pedofilie în locuri nesupravegheate cu camere din București, pentru a-i bate”, a detaliat ea.

Jurnaliștii au fost amenințați cu moartea

Jurnalista care a documentat activitatea unității 731 a mărturisit că a primit amenințări cu moartea.

„Am fost amenințată că mă voi trezi cu niște membri din București acasă. Tentativele lor au fost eșuate pentru că au încercat să-mi găsească adresa. M-au găsit în câmp, la Pucheni. Am făcut o plângere la Poliție în vederea amenințărilor cu moartea. Ca martor în acest caz, dispun de o anumită protecție. Sperăm să fie doar niște amenințări”, a afirmat ea.

Profesor din Marea Britanie: „Este promovat acest neonazism de inspirație rusească”

În direct la Euronews România, Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, a explicat că grupări precum Unitatea 731 promovează „acest neonazism de inspirație rusească”.

„Pe de o parte sunt sponsorizați de către Rusia sau din Rusia, pe această filieră. Ideologic sunt destul de confuzi în multe privințe. (...) Este promovat acest neonazism de inspirație rusească. Nu cred că are priză prea mare la tineretul românesc, prin comparație cu neolegionarismul sau neofasismul.

Mi se pare șocant ce propune și cu siguranță, Poliție și judecătorii trebuie să fie în alertă. Sunt destul de răspândiți geografic, mai ales în sudul României și în est. Dacă aceste lucruri se confirmă, devine din ce în ce mai îngrijorător.

Dacă se confirmă că au ucis oameni de etnie romă, adică ceea ce numesc în limbajul rasist suboameni, atunci e o discuția penală despre această grupare. Trebuie găsiți oamenii din spatele identităților false și trași la răspundere”; a concluzionat Marius Turda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE