Votul, arma democrației. Prezența la vot în România aproape s-a înjumătățit din 1990 și până în prezent

Votul este printre cele mai puternice modalități prin care oamenii pot să își decidă viitorul. Însă, în ultimii 30 de ani, românii au devenit din ce în ce mai dezinteresați de a o folosi. Prezența la vot scade la fiecare cinci ani. În doar câteva zile, România va avea un vot decisiv, iar cum va arăta țara noastră, stă doar în mâinile celor care votează.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „O dată la cinci ani, românii se întreabă «și eu cu cine votez?». De cele mai multe ori, spun experții, răspunsul este «cu răul cel mai mic».”

Oana Suciu, doctor în sociologie politică: „Pentru că nu avem loc de manevră, loc de întors. Asta însă înseamnă și faptul că oferta electorală nu este cea mai potrivită. Sunt categorii întregi din societate care sunt neglijate atât de candidații la președinție, cât și de către partidele politice.”

Femeie: „Noi hotărâm viitorul României.”

Femeie: „Trebuie să ne alegem viitorul. Dacă noi nu o facem, ne trezim că nu ne convine cu cine ne trezim președinte”

Șerban Pavlu, despre importanța votului: Este singurul mod în care ne putem manifesta dorința de a trăi într-o democrație

Actorul Șerban Pavlu crede că gustul amar din ultimii 35 de ani nu ar trebui să îi împiedice pe români din a ieși la vot.

Șerban Pavlu, actor: „Cred că e important să ieșim, să votăm pentru că, până la probe contrare, este singurul mod în care ne putem manifesta dorința de a trăi într-o democrație. Vreau să fiu cetățean în parte al unei Europe care, cu toate problemele ei rămâne etalonul democratic la care aspir eu.”

Revoluția din 1989 a adus în România cea mai mare prezență la urne din ultimul secol. Peste 81% dintre români și-au exercitat acest drept. Însă de atunci și până în prezent, apetitul pentru vot a scăzut vertiginos în rândul românilor.

Oana Suciu, doctor în sociologie politică: „Acest fenomen are loc peste tot în în lume, în Europa, chiar și în Statele Unite ale Americii. Care este metoda cea mai simplă de sancționare a acestei lipse de reacție a corpului politic? Votul!”

Bărbat: „A fost prima oară când am simțit că am puterea să-mi decid viitorul și simt și la alegerile astea că am aceeași putere.”

Anul acesta, România a fost retrogradată de la „democraţie deficitară” la cea de „regim hibrid”, asta după anularea alegerilor de anul trecut. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care se află în această categorie, un lucru care reflectă o prăbușire a indicilor democratici.

Calendarul alegerilor prezidențiale 2025Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, din 4 mai 2025, a început pe 4 aprilie, la ora 7:00, și se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00.

Data alegerilor prezidențiale 2025

  • 4 mai 2025 - primul tur al alegerilor prezidențiale;
  • 18 mai 2025 - al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE