Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Admiterea la liceu, susținută de elevii care intră clasa a V-a, anul viitor. Ligia Deca: „Ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie”

Publicat de: Mirabela Vasile

Ligia Deca a susținut că dacă proiectele legii vor fi adoptate anul viitor, atunci noul examen de la finalul clasei a VIII-a și de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

“Este în continuare luată în calcul [introducerea unui examen separat pentru admiterea la Colegii – N.Red.], dar forma finală este încă în discuție. Dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care intră în clasa a V-a în 2023-2024 vor da evaluarea pe noul sistem. Poate vom avea timp să și pilotăm dintre soluții.

Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate.

De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii. Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute.”, a declarat noul ministru al Educației, întrebat dacă va menține examenele separate la colegii pentru admiterea la liceu.

Ligia Deca: Încercăm să venim cu o formulă care să răspundă îngrijorărilor

Aceasta spune că are în plan mai multe discuții cu specialiștii pentru a putea avea o viziune avizată.

„Vom discuta cu specialiști care să ne dea un punct de vedere avizat și să încercăm să venim cu o formulă care să răspundă îngrijorărilor exprimate.

Zona evaluărilor, fie că vorbim despre evaluarea dintre gimnaziu și liceu, fie că vorbim despre Bacalaureat vom consulta facultățile de științe ale educației și vom solicita punctul lor de vedere și modalitatea în care soluțiile pe care le vom alege în noul pachet legislativ vor fi adecvate pentru contextul românesc și obiectivele pe care ni le propunem.

Am anunțat discuții punctuale cu specialiștii din sistem.

De asemenea, pentru zona integrității, luând în calcul evoluțiile legislative, vom discuta cu specialiști în zona integrității, în drept constituțional și drept administrativ pentru a găsi o soluție care să garanteze integritatea în viitor în contextul legislativ național și în același timp cum afectează deciziile recente din justiție cadrul legal actual.”, a adăugat guvernanta de la Educație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE