Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Activități de comemorare a 50 de ani de la moartea lui Picasso în Spania și Franța

Publicat de: Euronews

Spania și Franța vor organiza peste 40 de expoziții și evenimente pentru a comemora 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso în cadrul Sărbătorii Picasso 1973 - 2023.

În cadrul unei conferințe de presă comune la Madrid, miniștrii spaniol și francez ai culturii au declarat că evenimentele vor avea loc în 38 de instituții importante din Europa și SUA începând cu luna octombrie.

Miquel Iceta, ministrul spaniol al culturii și sportului, a explicat obiectivul programului: „Scopul nostru, în cele din urmă, este de a revendica moștenirea artistică a lui Picasso și validitatea operei sale. Dacă există un artist care definește secolul XX, care îl reprezintă cu toată cruzimea, violența, pasiunea, excesele și contradicțiile sale, acesta este, fără îndoială, Pablo Picasso.”

„De asemenea, ne va permite să ne confruntăm cu el dintr-o perspectivă contemporană, ajutându-ne să înțelegem cu ochii de astăzi un artist care este încă în viață la 50 de ani de la moartea sa,” a adăugat Iceta.

Picasso, pe înțelesul generațiilor tinere

Ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a declarat că scopul acestor evenimente este de a prezenta și de a ajuta la explicarea maestrului pentru publicul tânăr.

„Să nu ne ascundem fața, astăzi există multe dezbateri în jurul receptării operei lui Picasso, în special din relația sa cu femeile. Pentru a conduce tinerele generații spre arta sa, trebuie să le oferim cheile de înțelegere a operei sale, a vieții sale și să deschidem spații de schimb pentru a îmbrățișa opera sa în ansamblul ei și pentru a arăta toate fațetele, toate lecturile posibile ale operei sale,” a declarat Abdul Malak.

Picasso s-a născut la Malaga în 1881 și a murit în Franța în 1973.

Operele sale de artă vor fi expuse în locuri precum Metropolitan Museum of Art din New York și, de asemenea, la Guggenheim și la Muzeul Regal de Arte Frumoase din Belgia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE