Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acordul privind cerealele din Ucraina ar putea fi prelungit după luna noiembrie

Un oficial de rang înalt al ONU a declarat că acordul pentru returnarea cerealelor ucrainene și a cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale va fi probabil prelungit după jumătatea lunii noiembrie. Cu toate acestea, ambasadorul rus la ONU a declarat că Moscova trebuie să vadă mai întâi mișcări în ceea ce privește propriile exporturi.

Discuții privind reînnoirea acordului

Invazia Rusiei în Ucraina a întrerupt livrările de cereale și de îngrășăminte de la cei doi furnizori mondiali cheie, provocând penurie de alimente și creșterea prețurilor, în special în țările în curs de dezvoltare.

În cadrul acordului, negociat de ONU și Turcia în iulie, peste 8,5 milioane de tone de produse alimentare au fost transportate din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, dar acesta expiră în noiembrie, ceea ce necesită discuții privind o reînnoire.

„Este important pentru piață. Este important doar pentru continuitate. Și sunt încă relativ optimist că vom obține acest lucru. Lucrăm din greu”, a declarat șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, care a fost la Moscova la începutul acestei luni pentru discuții, inclusiv despre o prelungire a acordului.

Obstacolele invocate de Rusia

Cu toate acestea, Rusia a declarat că obstacolele pentru ca cerealele și îngrășămintele rusești să ajungă pe piețele globale rămân aceleași ca în iulie: obținerea de asigurări pentru nave, efectuarea de tranzacții financiare, găsirea de porturi de escală pentru navele rusești și eliberarea îngrășămintelor de pe navele reținute în porturile europene.

Trimisul rus Vassily Nebenzia a declarat reporterilor că „Rusia are nevoie să vadă exportul de cereale și îngrășăminte pe piața mondială, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de la începutul acordului”.

Sâmbătă, președintele Ucrainei a acuzat Rusia că a creat în mod artificial o linie de aproximativ 150 de nave pentru a încetini transporturile ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE