Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord controversat între socialiștii spanioli și separatiștii catalani, pentru sprijin guvernamental, în Spania

Partidul socialist spaniol (PSOE) a ajuns la un acord cu partidul separatist catalan Junts per Catalunya, care ar putea deschide calea pentru ca premierul în exercițiu Pedro Sánchez să formeze un guvern de coaliție.

Vorbind la Bruxelles, secretarul de organizare al PSOE, Santos Cerdán, a declarat că acordul reprezintă o "oportunitate istorică de a rezolva un conflict care poate fi rezolvat doar prin politică".

El a asigurat că partidul său este "foarte mulțumit" de acord, în ciuda naturii dificile a negocierilor, care au avut loc în Belgia, unde locuiește liderul exilat al Junilor, Carles Puigdemont.

În pact, partidele spun că, în ciuda "diferențelor lor profunde", Junts va oferi șapte dintre voturile sale pentru a susține un guvern condus de Sánchez- în schimbul unei amnistii controversate pentru politicienii și activiștii catalani care au participat la o tentativă eșuată de secesiune din Spania în 2017.

Alegerile generale neconcludente din iulie nu au lăsat un drum clar către guvern nici pentru coaliția de dreapta, nici pentru cea de stânga, dar cu cele șapte voturi ale Junts, Sánchez poate aduna suficient sprijin pentru a trece de reperul majorității de 176 de locuri într-un vot de învestitură.

Pactul a atras critici acerbe din partea partidelor de opoziție, care îl acuză pe Sánchez de subminarea statului de drept prin absolvirea unor infracțiuni, inclusiv deturnare de fonduri și administrare defectuoasă. Liderii Partidului Popular (PP), de centru-dreapta, și ai partidului de extremă-dreapta Vox au anunțat că vor face declarații de presă în cursul după-amiezii de joi.

Proteste violente au avut loc în orașele spaniole în ultimele zile, iar demonstrații mai mici au avut loc și în capitala Belgiei, unde a fost anunțat acordul.

Vicepremierul în exercițiu al Spaniei și partenerul de coaliție al lui Sánchez, Yolanda Díaz, a declarat pe platforma de socializare X că, după luni dificile, "seninătatea și coexistența" au învins ura.

Bruxelles-ul a intervenit, de asemenea, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a adresat miercuri o scrisoare miniștrilor spanioli în care a cerut mai multe informații despre posibila lege a amnistiei, pe fondul unor "îngrijorări serioase".Comisia a fost contactată de "un număr mare de cetățeni", se arată în scrisoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE