Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A șasea ediție a festivalului de conferințe ”Despre lumea în care trăim”, găzduită la Ateneul Român. Cine sunt invitații acestei ediții

Încălzirea globală, scăderea demografică dar și criza economică   sunt câteva din temele discutate la a șasea ediție a festivalului de conferințe și dialoguri culturale ”Despre lumea în care trăim“. Până pe  9 mai, pe scena Ateneului Român vor urca invitați de talie internațională,  care vor atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă omenirea. Euronews România este partener media al evenimentului.

Ce probleme ne vor afecta stilul de viața în următorii ani?

”Ce anume se cuvine să rămână ferm într-o lume care se schimbă neîncetat?” este tema de deschidere a festivalului. Conferința suedezului Olof Gränström a vizat importanța datelor statistice atât în politicile de stat și chiar la nivel personal. 

Analistul economic a punctat și o listă a principalelor probleme care ne vor afecta stilul de viață  în anii următori și pe care trebuie să se concentreze guvernele.

Olof Gränström: ”Ar trebui să ne concentrăm pe trendurile structurale precum emisiile de carbon pe care le încă le emitem în cantități mari, încălzirea globală și, doar pentru că suntem într-o recesiune globală, încălzirea globală nu se oprește pur și simplu.”

Schimbările demografice care au loc în acest moment în Europa sunt o altă problemă care rareori primește atenția pe care o merită. Iată cum interpretează un specialist străin datele făcute publice după recensământul din 2022 din România.

Olof Gränström: ”Aveți o scădere a populației, dar știți deja asta și va continua să scadă cu sau fără ajutorul migrației. Migrația doar alimentează scăderea populației, afectată deja de numărul de nașteri care este destul de mic.”

Serie anuală de conferințe și dialoguri culturale și științifice își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor.

Evenimentul va acorda spațiu și altor teme importante precum efectele izolării din timpul pandemiei COVID,  războiul din Ucraina, importanța educației  în modelarea societății.

Invitații și programul acestei ediții:

Sâmbătă, 6 mai, ora 11:30 - Eveniment de deschidere

OLOF GRÄNSTRÖM, fost manager de proiect și dezvoltator de afaceri pentru Fundația Gapminder, fondată de Hans Rosling, a susținut prelegeri și workshop-uri despre tendințele la nivel global și despre factfulness, iar în prezent ajută companiile și organizațiile să înțeleagă comportamentul uman pe baza datelor. Conferința sa din deschiderea festivalului, cu tema „Ce anume se cuvine să rămână ferm într-o lume care se schimbă neîncetat?”, se va concentra pe schimbările demografice care au loc în acest moment în Europa, incluzând și informații din recensământul desfășurat anul trecut în România. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Striblea, jurnalist, realizator de emisiuni de radio și co-host al podcastului Vorbitorincii.

Sâmbătă, 6 mai, ora 17:30

NOREENA HERTZ este considerată unul dintre liderii de opinie cu influență la nivel mondial, iar activitatea ei de cercetare și de consultanță, cărțile, devenite bestselleruri, ca și intervențiile în conferințe TED, la World Economic Forum de la Davos sau în seria Google Zeitgeist se situează la granița dintre economie, tehnologie, politică și sociologie și au avut contribuții recunoscute în studiul generației postmileniale și în construirea comunității. În dialogul cu tema ”Secolul singurătății: o pledoarie pentru relațiile interumane”, pe care îl va avea cu Andreea Roșca, creatoarea podcastului The Vast & The Curious, Noreena Hertz ne va oferi o viziune plină de speranță și ne va arăta cum putem să ne vindecăm comunitățile, restabilind legăturile dintre noi.

Duminică, 7 mai, ora 11:30

DANIEL ȘI MAXIMILIAN ZIELINSKI, parteneri seniori la firma internațională de arhitectură Foster + Partners, au în portofoliu proiecte internaționale unice, de la redesenarea Parisului sau a unui întreg oraș în Emiratele Arabe Unite până la sedii ale companiei Apple în Statele Unite sau stațiuni de clasă mondială la Marea Roșie. Conferința lor, cu tema ”Cum ne poate îmbunătăți arhitectura viețile”, va prezenta bune practici care se aplică astăzi în arhitectură și în proiectarea mediului construit și moduri prin care putem influența anumite direcții care au cel mai mare potențial să ne conducă spre o organizare mai bună a lumii, care să o facă mai justă, funcțională, eficientă și sigură. Conferința va fi urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici.

Duminică, 7 mai, ora 17:30

RODICA ZAFIU, profesoară la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetătoare la Institutul de Lingvistică ”Iorgu Iordan–Al. Rosetti“ al Academiei Române, este, prin cele peste o sută de studii publicate în reviste prestigioase de specialitate, dar și prin rubrica săptămânală care a apărut în ultimii 30 de ani în mai multe reviste culturale, unul dintre cei mai importanți și mai vizibili specialiști în studiul tendințelor limbii române actuale. Conferința sa, cu tema ”Ce limbă mai vorbesc românii”, pornește de la premisa că limba pe care o vorbim este o parte importantă a identității noastre. Prin ce se deosebește limba română pe care o vorbim astăzi – acasă, pe stradă, cu prietenii, la birou, la tribună – sau cea pe care o scriem – mai ales pe ecranul calculatorului sau al telefonului – de limba română de acum zece, douăzeci, treizeci de ani, vom afla urmărind această conferință și dialogul din partea a doua, purtat cu Radu Paraschivescu.

Luni, 8 mai, ora 19.30

OLIVER JENS SCHMITT este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena și, din 2017, preşedintele Secţiei Filozofie - Istorie a Academiei Austriece de Ştiinţe. Cele trei cărți ale sale publicate până acum în limba română la Editura Humanitas, Corneliu Zelea Codreanu: Ascensiunea și decăderea ”Căpitanului“ (2017), România în 100 de ani: Bilanţul unui veac de istorie (2018), și Balcanii în secolul XX (2021), au atras atenția cititorilor și presei și vor fi urmate în curând de un volum care va prezenta istoria Bisericii Ortodoxe Române. Prelegerea sa, cu tema ”În fața Moscovei: Vecinii occidentali ai Rusiei de la Marea Baltică la Marea Neagră în perspectivă istorică”, analizează teritoriul locuit astăzi de finlandezi, suedezi, baltici, polonezi, ucraineni și români, într-un arc istoric larg, din Evul Mediu până în prezent, și relația lor, de mare competiție sistemică, cu Rusia. Conferința va fi urmată de un dialog cu Marian Voicu, autor, realizator de emisiuni de televiziune și coordonator al platformei Veridica.

Marți, 9 mai, ora 19:30 - Eveniment de închidere

MIRCEA MICLEA, autor, psiholog, antreprenor, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea ”Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, fost ministru al educației și inițiatorul uneia dintre cele mai serioase propuneri de reformare a sistemelor de educație și cercetare, va susține conferința de închidere, cu tema ”Ce merită să învățăm în școală?”. În conferința sa, Mircea Miclea propune patru dimensiuni care integrează cercetările recente din științele cognitive asupra funcționării creierului și care pot contracara faptul că nu avem garanția că cunoștințele dobândite astăzi vor fi relevante în lumea de mâine. Cum ajutăm copiii să își dezvolte autonomia, autodisciplina, gândirea de designer și atitudinea antreprenorială, veți afla pe larg din această conferință și din dialogul care o va urma, cu Gabriel Liiceanu.

Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și ale partenerilor de dialog și pe site-ul oficial http://www.lumeaincaretraim.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE