Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit ultimul dintre procurorii proceselor de la Nurnberg. Benjamin Ferencz era născut în România

Benjamin Ferencz, ultimul dintre procurorii proceselor de la Nurnberg, a murit la vârsta de 103 de ani, după ce și-a dedicat viața justiţiei internaţionale. Anunțul decesului a fost făcut sâmbătă de fiul magistratului, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Ferencz a murit "liniştit, în somn, din cauze naturale", vineri seara, într-un centru cu asistenţă medicală pentru persoane în vârstă din Florida, a spus Donald Ferencz.

"Dacă tatăl meu ar fi putut face o ultimă declaraţie, sunt sigur că ar fi spus: "lege, nu război", a adăugat el.

Rolul lui Benjamin Ferencz în procesele de la Nurnberg

La doar 27 de ani, Benjamin Ferencz a condus acuzarea din partea Statelor Unite în timpul procesului grupării paramilitare Einsatzgruppen din 1947. Un număr de 22 de lideri ai acestor unităţi mobile de exterminare, care urmau avansului german în Europa de Est, au fost condamnaţi după dezvăluirea dimensiunii crimelor comise, notează sursa citată.

În baza informațiilor din arhivele naziste, Benjamin Ferencz a estimat că peste un milion de evrei - bărbaţi, femei şi copii - numărul victimelor acestui "Holocaust prin gloanţe".

Benjamin Ferencz s-a născut în România

Benjamin Ferencz s-a născut în Transilvania în 1920 din părinți evrei, alături de care a plecat, la vârsta de 10 luni, în Statele Unite. El a crescut în Manhattan şi a studiat dreptul la prestigioasa Universitate Harvard.

Mobilizat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ferencz a fost trimis pe câmpul de luptă în Europa, după care a fost însărcinat cu strângerea de dovezi ale crimelor naziste.

Într-o carte pe care a publicat-o în anul 1988, Ferencz a mărturisit că a fost marcat pentru totdeauna de eliberarea lagărelor morţii.

"Nu voi putea uita niciodată priveliştea mortală a cuptoarelor din crematorii (..) şi a trupurilor scheletice, îngrămădite ca lemnele de foc", a scris el.

După ce a revenit de pe front, el a făcut parte din echipa de procurori americani de la Nurnberg, oraş din Bavaria unde aliaţii au judecat, în timpul a 13 procese, crime naziste, ceea ce a pus bazele unui sistem internaţional de justiţie penală. Ulterior, Ferencz a lucrat în Europa la programe destinate acordării de compensaţii victimele persecuţiei naziste.

Benjamin Ferencz: Vladimir Putin este "un criminal de război"

Întors în SUA, Benjamin Ferencz s-a dedicat practicii private a dreptului. Tulburat de războiul din Vietnam, s-a dezangajat treptat în anii 1970 pentru a scrie şi a milita în favoarea înfiinţării unei curţi penale internaţionale.

O prezenţă mai discret în ultimii ani, el a acordat în luna mai un interviu rar canalului CBS, în care a afirmat că preşedintele Vladimir Putin este "un criminal de război" şi că Rusia ar trebui judecată de justiţia internaţională pentru "agresiunea" comisă împotriva Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE