Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit actorul Valentin Uritescu. Avea 81 de ani și suferea de o boală extrem de gravă

Actorul Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani. Acesta sufera de o boală degenerativă gravă, cu care se confrunta de mai mult timp și era internat într-un centru de spitalizare.

Boala extrem de gravă i-a produs actorului o suferință cumplită, fapt care l-a făcut să nu mai poată urca pe scena teatrului sau să apară în producții cinematografice de mai bine de 10 ani.

Valentin Uritescu era diagnosticat cu Sindrom Extrapiramidal, o boală asemănătoare cu Parkinsonul, iar în ultima perioadă, starea sa de sănătate se degradase considerabil.

O carieră remarcabilă

De-a lungul carierei sale, actorul a interpretat zeci de roluri în producții cinematografice.

Actorul a primit premiul ACIN 1986 pentru rolurile din „Noi, cei din linia întâi” și „Domnișoara Aurica” și premiul UCIN 1991 pentru „Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea”, „Șobolanii roșii”, precum și premiul pentru interpretare masculină (1986) pentru rolul Sergentul Șaptefrați din „Lumini și umbre", regia Andrei Blaier.

Printre cele mai importante distincții se numără și cea acordată de fostul președinte al Românei, Ion Iliescu, care i-a conferit artistului Valentin Uritescu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”, în 2004.

În anul 2017, Valentin Uritescu a fost onorat, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, cu premiul pentru înteaga sa activitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE