Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început procesul celei mai mari tragedii din istoria aviației franceze: 228 de oameni au murit după prăbușirea avionului Air France

A început procesul pentru cel mai grav accident aviatic din istoria companiei Air France. Rudele celor 228 de oameni care au murit în 2009 după ce cursa Rio de Janeiro - Paris s-a prăbușit au chemat în judecată Airbus și Air France.

Amendă maximă de 225.000 de euro

Air France și Airbus vor apărea în fața unei instanțe penale sub acuzația de omucidere involuntară, la 13 ani de la cea mai mare tragedie din istoria aviației franceze. Pe 1 iunie 2009, un avion de tip A300 care se deplasa de la Rio de Janeiro la Paris s-a prăbușit în Oceanul Atlantic, ucigând toate cele 228 de persoane aflate la bord.

După doi ani de căutări ale cutiilor negre, anchetatorii au ajuns la concluzia că piloții au gestionat greșit datele de la senzorii de viteză ai avionului. Însă o investigație a unei agenții guvernamentale franceze a scos la iveală și documente de la Air France și Airbus care arată că înainte de incident au existat discuții despre problemele tot mai mari cu acești senzori.

Acest lucru, potrivit avocaților, va fi esențial în procesul care urmează să dureze două luni. Încă din prima zi a procesului au fost multe emoții, rudele victimelor scandând mesaje de protest precum: „rușine” sau „prea puțin, prea târziu”, în timp ce directorii executivi ai celor două companii făceau declarațiile de deschidere și exprimau condoleanțe.

Atât Air France, cât și Airbus riscă o amendă maximă de 225.000 de euro, sumă pe care Airbus o câștiga înainte de pandemie în doar 2 minute de zbor, iar Air France în 5 minute. Rudele victimelor spun că acest proces reprezintă mai mult decât banii, ei vor să afle tot adevărul cu privire la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 13 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE