Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

60 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy. Un reporter Associated Press rememorează clipele de groază care au zguduit SUA

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, America era în stare de șoc. La 22 noiembrie 1963, cel mai tânăr și unul dintre cei mai populari președinți din istoria națiunii era împușcat mortal, în timp ce saluta mulțimea, din mașina decapotabilă. Asasinarea lui John F. Kennedy a zguduit o lume întreagă și a fost un punct de cotitură pentru societatea americană. Au urmat schimbări fundamentale. Legea drepturilor civile a fost aprobată la câteva luni de la asasinat. Actul interzicea orice discriminare bazată pe rasă, religie, sex și naționalitate. 

”Jur că voi îndeplini cu credință mandatul de președinte al Statelor Unite. Torța a fost predată unei noi generații de americani născuți în acest secol. Temperată de război, disciplinată de o pace dură și amară”, John F. Kennedy. 

Așa își începea mandatul, în ianuarie 1961, cel mai tânăr președinte din istoria Americii, un personaj charismatic în care își puneau speranța milioane de americani. Democrat, provenit dintr-o dinastie de politicieni aflați în funcții încă din 1890, Kennedy a guvernat într-o vreme tulbure: de la războiul din Vietnam și relațiile cu URSS, până la criza rachetelor din Cuba, care risca să degenereze într-un război nuclear.

Nici mișcarea pentru drepturi civile nu putea fi ignorată. Populația afro-americană aștepta de la Kennedy abolirea oricăror discriminări. Speranțele aveau să fie spulberate după doar doi ani. 

Pe 22 noiembrie 1963, în timp ce președintele și soția sa, Jackie, salutau mulțimea din mașina decapotabilă, s-au auzit împușcăturile, în plin centru al Dallasului. Au urmat momente de șoc pentru prima doamnă și pentru o națiune întreagă. Kennedy era declarat mort, la spital, o jumătate de oră mai târziu. 

Poliția l-a arestat pe suspectul Lee Harvey Oswald, însă acesta a fost asasinat înainte de începerea procesului.  

O fostă jurnalistă povestește momentul asasinării lui JFK 

Astăzi, la 60 de ani de la asasinat, mai sunt foarte puțin martori. În vârstă de 84 de ani, Peggy Simpson era reporter al agenției Associated Press, trimis să relateze vizita lui Kennedy în Dallas. 

Peggy Simpson, fost editor Associated Press: ”Era o agitație totală, iar eu nu puteam să o evit. Cred că am auzit împușcătura, dar cumva am trecut peste asta și am spus "Trebuie să ajung la un telefon".

Fosta jurnalistă își amintește haosul de atunci. 

Peggy Simpson, fost editor Associated Press: ”Eram alături de o mulțime de alți reporteri. Încercam să găsim orice fel de informație. A fost o scenă brutală, nebună, haotică, de neimaginat.”

Asasinarea a fost un punct de cotitură pentru America. A fost momentul care a dus și la introducerea gărzilor de corp pentru președinte. Familia Kennedy avea să treacă prin alte tragedii similare. 

Cât privește moștenirea lui Kennedy, la nici un an de la asasinare a fost adoptată Legea drepturilor civile care interzicea orice discriminare pe bază de rasă, sex, religie sau naționalitate. În total, au existat patru președinți americani care au fost asasinați. Cel mai celebru caz este cel al lui  Abraham Lincoln, promotor al abolirii sclaviei, împușcat în 1865.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE