Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu cere scoaterea la concurs a posturilor vacante pentru medicii rezidenți: „Trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară”

În prima ședință de Guvern din noul an, premierul României a cerut deblocarea posturilor din spitale pentru tinerii medici specialiști. E vorba de aproximativ 4.500 de medici, care acum nu pot fi angajați, deși în toate spitalele din țară există deficit de personal.

Ciolacu: „Sunt aproximativ 4.500 de medici rezidenți, în care statul român a investit sute de milioane de euro”

Blocarea angajărilor la stat îi lasă pe viitorii medici specialiști fără loc de muncă. Aproximativ 4.500 de medici au finalizat rezidențiatul, însă nu se pot angaja în momentul de față.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Tot ca o prioritate în acest început de an, vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți, care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici, în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară. De aceea în perioada imediat următoarea Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante și să vină în Guvern noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora”.

Raport: Medicii din România sunt distribuiți inegal

Studiile realizate în ultima vreme arată că nu ducem neapărat lipsă de medici, dar că aceștia sunt distribuiți inegal. Cele mai mari dezechilibre sunt în județele din sudul țării, acolo unde nu există nici măcar un medic la 10 mii de pacienți.

Cele mai mari probleme sunt în Călărași, Dâmbovița și Teleorman.

Lipsa medicilor de specialitate din comunele din zona orașelor e cauzată de migrația către orașele mari.

Jumătate dintre toți medicii din România lucrează în București și în alte 5 județe – Dolj, Cluj, Timiș, Mureș și Iași. Restul de aproximativ 20 de mii de medici lucrează în celelalte 36 de județe. Conform studiului Colegiului Medicilor, unele județe nu-și pot acoperi nici măcar secția de terapie intensivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE