Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Descoperire surprinzătoare făcută de vameșii francezi. 392 de cranii de maimuțe au fost găsite în cel mai mare aeroport din Franța, Charles-de-Gaulle, iar captura a fost făcută în decurs de mai multe luni, începând cu luna mai 2022, după niște operațiuni de amploare.

Autoritățile susțin că multe proveneau din specii protejate, iar mare parte veneau din Camerun și erau destinate unor colecționari din SUA. Vameșii au mai găsit "sute de alte colete care conțineau cranii și oase care proveneau din alte specii" și pentru care nu exista niciun fel de autorizație sau alte forme legale de transport.

Trafic cu cranii de maimuțe, pe aeroportul Charles-de-Gaulle din Paris

"Traficul cu specii protejate este una dintre cele mai profitabile ocupații, după traficul de droguri, arme și persoane", a declarat șeful vămii aeroportuare, Gilbert Beltran.

După spusele sale, această afacere generează între 8 și 20 de miliarde de euro pe an.

Prima dată când francezii au descoperit asemenea practici a fost în mai 2022, când au găsit șapte cranii care proveneau din țări africane. Și-au intensificat apoi cercetările și au mai decoperit câteva zeci, majoritatea aparținând maimuțelor din familia cercopitecilor, macacilor, babuinilor, mandrilelor și cimpanzeilor.

De obicei, primatele sunt vânate pentru carne, după cum susține Fabrice Gayet, expert vamal în traficul de animale, iar traficarea craniilor "este o afacere care urmează în mod natural".

Craniile primatelor mici costă între 30 și 50 de euro fiecare, iar cele mai mari sunt cotate la 400-500 de euro, în timp ce craniile de cimpanzeu valorează până la 1.000 de euro, după spusele sale.

Există, de asemenea, afaceri înfloritoare și cu scheletele altor specii, inclusiv vidre, feline, șopârle și păsări de pradă. În total, vameșii francezi au descoperit peste 700 de asemenea rămășițe de proveniență animală.

Aceste cranii capturate pe aeroport vor fi predate Muzeului de Istorie Naturală din Aix-en-Provence, în sudul Franței, pentru evaluare științifică, conform publicației France24.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE